“Wij zijn niet naar Stroe afgereisd, maar de steunbetuigingen zijn fantastisch”

nieuws
Een omgekeerde Nederlandse vlag op het bedrijf van Marjan Hoving-Veldman en haar man in Haren. Foto: ingezonden

Honderden trekkerbestuurders zijn woensdag in alle vroegte richting Stroe vertrokken. Maar in de provincie zijn ook wat trekkers achtergebleven. Op het bedrijf van Marjan Hoving-Veldman en haar man in Haren bijvoorbeeld.

Hoi Marjan! Jullie zijn niet naar Stroe gegaan …
“Klopt. Het is niet heel ver weg, maar als je daar naar toe gaat dan ben je toch een groot gedeelte van de dag weg. Terwijl het werk ook door moet gaan. We kunnen niet tegen de koeien zeggen, we zijn even weg, ga zelf het melken maar regelen. En we hebben het ook over andere activiteiten. De dieren moeten bijvoorbeeld ook op tijd eten hebben. Dus nee, we zijn niet naar Stroe gegaan.”

Maar jullie staan vandaag wel stil bij de actie hè?
“Klopt. Dit is gewoon een hele belangrijke dag. Mensen die ons bedrijf passeren die kunnen daar ook niet om heen. We hebben de Nederlandse vlag op de kop gehangen. Daarmee geven we aan dat we de actie steunen. En we volgen de ontwikkelingen in Stroe op de voet. Mijn man zit in verschillende app-groepen, waar hij continu op de hoogte wordt gehouden.”

Nu hebben jullie in Haren een bedrijf waar mensen lokaal kunnen kopen. Is er onder de voorbijgangers aandacht voor de actie?
“Ja, absoluut. Omdat we vandaag gewoon aan het werk zijn is onze zuivelkoelkast goed gevuld. Mensen in de buurt weten dat en komen langs. En natuurlijk gaat het dan over de actiedag van vandaag. Voorbijgangers noemen de plannen waanzin. We krijgen van alle kanten een hart onder de riem gestoken. En dat voelt super fijn. Het is heel duidelijk dat we er niet alleen voor staan.”

De actie gaat over de stikstofproblematiek. De plannen die het kabinet heeft, daar staan jullie niet achter hè?
“Nee. De plannen zijn gebaseerd op onjuiste aannames, leveren niet het beoogde resultaat op en hebben onacceptabele gevolgen voor de melkveehouderij en daarmee de voedselzekerheid en het landelijke gebied. Nergens in de wereld kan voedsel zo efficiënt en duurzaam worden geproduceerd als in Nederland. Wat wil je met dit beleid bereiken? Als je de voedselproductie gaat verplaatsen, dan wordt de impact op de wereld alleen maar groter. We doen dan ook een dringend beroep op de provinciale besturen om samen met de boeren en de sector aan de slag te gaan, voordat de schade onherstelbaar is.”

Een dringende boodschap. Maar verwachten jullie vandaag ook iets uit Den Haag?
“In Den Haag moet het gebeuren, dus ja. Die hoop is er wel. We hopen echt dat er wat in beweging komt. De afgelopen dagen zal je al bij verschillende fracties dat er in bepaalde regio’s geluiden gaan ontstaan. Dat is wel ook waar het moet beginnen. Het gaat sowieso een spannende tijd worden.”