‘Vrijdag valt er nog een bui, maar weekend wordt zonnig en droog’

nieuws
Foto: Martin Nuver (112 Groningen)

Vrijdag is voorlopig de laatste dag met kans op regen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis blijft het zaterdag en zondag droog en krijgt de zon veel kans om te schijnen. Halverwege volgende week komt mogelijk zelfs een echt ‘zomers offensief’ onze kant op.

Ook vrijdag begint zonnig, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking steeds verder toe. “In de middag valt er een bui”, stelt Kamphuis. “Het wordt 20 of 21 graden bij een matige zuidwestenwind.”

De buien van vrijdag zijn volgens Kamphuis voorlopig wel de laatste: “Zaterdag en zondag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. Het wordt rond 21 graden bij een matige en in het kustgebied vrij krachtige wind uit het westen. Na het weekend wordt het maandag 17 of 18 en dinsdag en woensdag 20 tot 23 graden. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft deze dagen vrijwel overal droog.”

‘Weermodellen vliegen elkaar in de haren over zomers offensief’

Na woensdag zet de zomer volgens Kamphuis een offensief in: “Daarbij is het de vraag of warme lucht vanuit het zuiden van Europa weet op te dringen tot ons land, of toch net de pas wordt afgesneden door een oceaanstoring.”

Volgens Kamphuis vliegen verschillende weermodellen elkaar in de haren over de kwestie: “We zullen nog even geduld moeten hebben voor daarover duidelijkheid zal komen. Maar de zomer leert ons wel dat enige terughoudendheid aangaande het weer gepast is.”