Verhoren parlementaire enquête gaswinning Groningen van start

nieuws
Foto via Tweede Kamer

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen start vandaag (maandag) met haar openbare verhoren. Herman de Muinck, Sijbrand Nijhoff en Susan Top zijn als eerste aan de beurt.

De verhoren zijn vanaf 10.00 uur live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

De verhoren zijn onderdeel van een onderzoek over de gebeurtenissen in het (recente en verdere) verleden rond de gaswinning in Groningen. Met de enquête wil de Tweede Kamer lessen trekken voor de toekomst. In de enquête komen de oorspronkelijke afspraken over de gaswinning, de verantwoordelijkheden en het verloop van de afbouw van de gaswinning aan bod. Ook willen de onderzoekers weten in hoeverre de gasbaten zijn teruggevloeid naar Groningen.

De openbare verhoren worden gehouden tussen maandag 27 juni en 1 juli en tussen 29 augustus en 14 oktober. Als eerste zijn gedupeerden Herman de Muinck en Sijbrand Nijhoff aan de beurt. De laatste gehoorde is Susan Top, de voormalige secretaris van het Groninger Gasberaad, die in oktober na zeven jaar afzwaaide.

De mensen die de komende maanden publiekelijk worden gehoord door de commissie, zijn niet de eerste mensen die de enquêtecommissie spreekt. Begin dit jaar sprak de commissie achter de schermen al met 124 mensen: bestuurders, directeuren, wetenschappers en deskundigen van olie- en gasmaatschappijen.

De openbare verhoren van de commissie worden gehouden van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli en tussen maandag 29 augustus en vrijdag 14 oktober. Het eindrapport van de onderzoekscommissie wordt begin 2023 verwacht.

Deel dit artikel: