Toezichthouder SodM: ’tempo versterking huizen moet driemaal zo snel’

nieuws

Pas als er nu echt vaart wordt gemaakt met de versterking van de huizen in het Groninger aardbevingsgebied, is de operatie in 2028 klaar. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Daarvoor moeten de woningen wel driemaal zo snel worden aangepakt, aldus de toezichthouder in haar jaarlijkse rapportage over de versterkingsoperatie. “De veiligheid van de inwoners van Groningen is in de huidige situatie onvoldoende geborgd,” waarschuwt het SodM. Eind vorig jaar trok inspecteur-generaal Theodorp Kockelkoren van het SodM ook al aan de bel. “Er is op dit moment geen veilig niveau van gaswinning, gelet op de situatie in de regio.”

Ondanks dat de gaskraan in Groningen stukje bij beetje wordt dichtgedraaid, kan de aarde nog jaren blijven beven. Waar gas is gewonnen, moet grond zich zetten. Met alle gevolgen van dien voor de woningen in het gebied. Het leidt er niet toe dat huizen minder versterkt hoeven te worden, aldus het SodM.

De Nationaal Coördinator Groningen schat dat ongeveer 13.000 woningen moeten worden versterkt, gesloopt of herbouwd. Sinds de start van de versterkingsoperatie zijn er zo’n 2500 woningen aangepakt, waarvan ongeveer 650 in het afgelopen jaar. Dat is lang niet snel genoeg om de operatie, zoals gepland, in 2028 af te ronden.

“Er voltrekt zich een onzichtbare crisis in Groningen”, aldus Kockelkoren in de rapportage. “Het is daarom makkelijk om de onveiligheid in Groningen te onderschatten. De stress, ellende en gezondheidsproblemen vinden veelal achter de voordeur plaats. Dus zowel voor veiligheid van huizen als voor de gezondheid van de bewoners, is het noodzakelijk het tempo van de versterking fors op te voeren.”