S&S: ‘Plan Achtkarspelen voor ‘studentenunits’ sympathiek maar geen alternatief’

nieuws
Foto Andor Heij. Station Buitenpost

Studentenunits in de buurt van het treinstation in Buitenpost als oplossing voor de woningnood onder studenten in Groningen. Het gemeentebestuur in Achtkarspelen ziet het helemaal zitten, de fractie van Student & Stad heeft zijn bedenkingen.

“Ik heb het nieuwsbericht hierover gelezen”, reageert fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad. “Laat ik zeggen dat ik het heel sympathiek vind. Dat je als aantredend gemeentebestuur oog hebt voor problemen in de regio, en meedenkt over oplossingen en deze ook opneemt in het collegeakkoord. Maar of dit plan de Groningse problemen oplost? Nee. We zullen in Groningen zelf voor een oplossing moeten zorgen.”

Studentenunits bij station Buitenpost
Het nieuwe gemeentebestuur in Achtkarspelen, dat komende donderdag beëdigd wordt, heeft als doel gesteld om de banden met buurgemeenten aan te halen. Daarbij kijkt men ook naar de gemeente Groningen. Want in het college-akkoord staat te lezen: “We hebben de ambitie studentenunits te realiseren in de nabijheid van het station in Buitenpost.” En dat is volgens wethouder Jouke Spoelstra (CDA) geen grap. “Vanuit Buitenpost ben je in no-time op de Zernike-campus of in de binnenstad van Groningen.”

Fatsoenlijke huisvesting
Bosch: “Het plan zou wellicht alleen interessant kunnen zijn als noodplek. Een locatie om achter de hand te hebben. Maar als we het hebben over structurele huisvesting dan is dit geen alternatief. Dus als er de komende periode partijen zijn die dit willen bereiken, dan zullen wij tegen stemmen. Net zoals wij ook Zernike niet een alternatief vinden als woonlocatie voor de binnenstad. We willen een fatsoenlijke huisvesting, waarbij studenten lopend of op de fiets naar hun collegezaal of hun studievereniging kunnen. En ja, op dat vlak ligt er een probleem, en ja, daar ligt voor ons de opdracht om daar een oplossing voor te vinden.”

Geen alternatief
Ook in andere locaties in de nabijheid van Stad neemt de vraag naar studentenkamers toe. Bijvoorbeeld in Assen, waar ze als warme broodjes over de toonbank gaan. “Ik vind dat niet gek. Er is een tekort aan kamers in de stad, dus dan ga je verder kijken. En dat is ook helemaal prima. Maar als partij zien we het niet als de oplossing. Dat we tegen studenten gaan zeggen, je kunt hier studeren, maar je woont in Buitenpost, of in Assen.”

“Elk hoekje en gaatje is benut”
De stad Groningen kampt al jarenlang met een studentenkamerprobleem. In de periode waarin het nieuwe studiejaar begint zijn afgestudeerde studenten nog niet vertrokken waardoor er te weinig ruimte is om iedereen een plek te geven. De afgelopen jaren leidde dit tot nood- en piekopvang. Dit jaar is de situatie slechter dan ooit. De inmiddels uitgetreden wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van Wonen liet weten dat de situatie op de woningmarkt slechter is dan ooit, waarbij men tegelijkertijd te maken heeft met een zoektocht naar locaties voor statushouders en gevluchte Oekraïners. “Elk hoekje en gaatje hebben we inmiddels al benut, de rek is er uit. We zullen het moeten gaan doen met wat we nu qua vastgoed beschikbaar hebben”, liet Van der Schaaf weten. Daarom zullen er komende maanden beperkt opvangplekken beschikbaar zijn, en krijgen studenten het nadrukkelijke advies dat als men in augustus geen uitzicht heeft op een kamer, niet naar Stad te komen.