Staking buschauffeurs: beperkte impact voor reizigers in Stad

De staking bij buschauffeurs op de stallingslocatie in Groningen levert beperkt overlast op voor reizigers. Ongeveer twintig procent van de chauffeurs heeft woensdag het werk neergelegd.

In de stad bevinden zich twee stallingslocaties, aan de Peizerweg en aan de Koningsweg. “Op de laatstgenoemde locatie heeft ongeveer twintig procent van de chauffeurs het werk neergelegd”, vertelt OOG-verslaggever Johannes Rienks. “Zij staan met hun stakingsactie voor het terrein, omdat hun werd verboden om op het terrein zelf te staken. Aan de Peizerweg wordt niet gestaakt.”

De actie in Groningen maakt onderdeel uit van een estafettestaking die dinsdag begon. Woensdag wordt er behalve in Groningen ook gestaakt in Appingedam, Oosterhout, Breda en Haaglanden. Vakbond CNV zette vorige week haar handtekening onder een nieuwe cao waarin een loonsverhoging van 2,8% procent is opgenomen. Voor FNV is dat bod onvoldoende. Daarnaast maken de leden zich ook zorgen over de hoge werkdruk. “Buschauffeurs behoren tot de essentiële beroepen. Tijdens de coronacrisis moesten zij doorwerken, met alle risico’s van dien. De chauffeurs vinden dat hier wat tegenover moet staan, waarbij men een loonsverhoging van 5% eist.”

Uit informatie blijkt dat er vooral ritten uitvallen op de lijnen 5 richting Zuidlaren, 6 richting Haren en 8 naar Hoogkerk.