Raad van State kritisch op sluiting Groningenveld vanwege leveringszekerheid

nieuws
Foto: 350 via Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Het Kabinet heeft onvoldoende rekening gehouden met de leveringszekerheid van aardgas bij haar besluit om de gaswinning in Groningen volledig te sluiten. Dat vindt de Raad van State, zo blijkt uit een tot nu toe ongepubliceerd advies aan Den Haag. Volgens de Raad heeft het kabinet onvoldoende rekening gehouden met de leveringszekerheid van aardgas. 

Opvallend is dat het kabinet dit advies al voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft ontvangen. De Raad bracht het advies in oktober van vorig jaar al uit aan het kabinet, maar maakte dit niet openbaar. Na een verzoek tot openbaarmaking, op basis van de Wet Open Overheid, maakte het hoge college haar advies donderdag alsnog openbaar.

Bij het volledig sluiten van het Groningenveld, wat het Kabinet volgend jaar wil gaan doen, stelt de regering nu het veiligheidsbelang van de inwoners van de Groningse regio centraal. Maar de onomkeerbare beëindiging van gaswinning (dat wil zeggen: geen minimumniveau maar een volledige sluiting) heeft verstrekkende gevolgen, zo stelt de Raad van State: “Het Groningenveld was de afgelopen decennia voor de inrichting van de Nederlandse gasvoorziening van fundamenteel belang. De gevolgen van het wegvallen ervan voor het gewenste niveau van leveringszekerheid zijn onvoldoende in kaart gebracht. De regering moet deze beide belangen alsnog dragend, volledig en zorgvuldig tegen elkaar afwegen.”

De Raad haalt daarnaast naar voren dat de minister mogelijk te veel vertrouwt op levering uit de markt, de vulling van de gasopslagen en de stikstoffabriek in Zuidbroek. Daarnaast twijfelt de Raad aan het tijdig opstellen van langetermijncontracten voor gaslevering aan Nederland. Het volledig sluiten van het Groningenveld (waardoor ook de mogelijkheid om binnen korte tijd weer te beginnen met gaswinning vervalt) moet daarom opnieuw worden onderbouwd met argumenten die ook de levering van gas verzekeren, zo stelt de Raad.