OV-bureau moet fors bezuinigen: minder lijnen, minder bussen

nieuws
Foto: R.F.J. Dekker - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93006191

Het OV-bureau Groningen Drenthe moet komend jaar 3,9 miljoen euro bezuinigen. Dat blijkt uit de concept dienstregeling 2023. Dat is 1,5 miljoen euro minder dan verwacht.

Vanwege de bezuinigingen verdwijnen diverse buslijnen, en gaan op sommige lijnen minder bussen rijden. De streekbus 189 (Drachten – Groningen) en spitslijn 16 (Europapark – Kardinge) keren niet terug. Ook gaan Q-link 5 (tussen P+R Haren en Annen) en 6 (tussen Groningen en Ten Boer) buiten de ochtend- en avondspits minder vaak rijden. Ook gaan er minder bussen rijden tussen diverse kleine dorpen in de provincie.

De verschillende provinciebesturen vinden dat het kabinet te snel stop met de financiële steun aan de OV-bedrijven. Tijdens de coronacrisis halveerde het aantal passagiers. Om de OV- bedrijven te helpen kregen ze noodsteun van het Rijk. Den Haag wil daar echter eind dit jaar mee stoppen, terwijl de noodsteun nog hard nodig is, omdat het aantal passagiers nog lang niet op het oude niveau zit. De provincies moeten dan een keus maken: tientallen miljoenen per jaar bijleggen om het netwerk in stand te houden, of 30 procent van de ov-lijnen schrappen.

De provinciebesturen willen dat de regering zo snel mogelijk een besluit neemt over het voortduren van de steun aan de OV-bedrijven, omdat die op korte termijn de dienstregeling voor volgend jaar moeten vaststellen.