Onderzoek: ‘Veel Groningse studenten werden tijdens corona mentaal in de steek gelaten’

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Lockdown Zernike.

De faciliteiten voor mentaal welzijn waren niet toereikend voor Groningse studenten tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de studentenpartijen onder studenten van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Hanzehogeschool.

Zo’n 700 studenten deden eind december mee aan het onderzoek via het Meldpunt Welzijn, opgezet door studentenfracties van de twee onderwijsinstellingen. Veel studenten gaven aan last te hebben van langetermijnproblemen, zoals het verlies van motivatie, depressie en eenzaamheid. Eind december gaven de studenten hun mentale gezondheid gemiddeld een 5.1, aan de Hanze was dit zelfs een 4.6. Daarnaast vond slechts 40 procent  van de studenten aan de RUG de faciliteiten voor mentale ondersteuning toegankelijk genoeg, bij de Hanze lag dit percentage iets hoger (46 procent).

“Een student van de RUG vertelde dat ze 4 keer is afgewezen bij de studentenpsycholoog omdat er geen plek was. Ik wil niet eens weten hoeveel mensen ditzelfde hebben gehoord”, vertelt Ale ten Cate, secretaris bij de Groninger Studentenbod (GSb). “We hebben honderden verhalen van mensen gekregen, soms zelfs meerdere paragrafen lang. We zouden er een heel boekwerk van kunnen maken.”

RUG reageerde niet pro-actief, ook bij Hanze ‘ruimte voor verbetering’

Volgens de GSb is daar niet proactief op gereageerd door universiteit. Het ontbreekt volgens hen nog steeds aan concrete veranderingen en proactieve betrokkenheid rond de mentale situatie die corona heeft veroorzaakt bij de studenten. Ten Cate: “Wij dringen de onderwijsinstellingen aan om studentenorganisaties te betrekken bij eenzelfde oplossing en om meer verantwoordelijkheid te nemen in het ondersteunen van haar eigen studenten.”

Ook bij de Hanze is er ruimte voor verbetering, met name over  communicatie over de hulp die er is voor studenten die het zwaar hebben. Maar studentenpartijen zijn iets positiever over de veranderingen die de onderwijsinstelling heeft doorgevoerd. Volgens Lijst Sterk en de HSV  heeft de Hanzehogeschool haar best gedaan om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. “Er werd zo snel mogelijk een crisisteam met vertegenwoordiging vanuit studenten opgericht om de situatie zo snel mogelijk te verbeteren”, vertelt Femke de Koning (Lijst Sterk). “Ondanks dat er altijd meer maatregelen genomen kunnen worden, is er veel vooruitgang geboekt als het gaat om hulpmiddelen voor studenten die kampen met mentale problemen.”

RUG: ‘Er is al heel veranderd en we werken hier nog steeds heel hard aan’

De RUG stelt blij te zijn met het onderzoek. De resultaten ervan komen overeen met eerdere onderzoeken naar studentenwelzijn, aldus de universiteit.

“In de afgelopen periode zijn we er flink mee aan de slag gegaan”, aldus RUG-woordvoerder Elies Kauwenhoven. “Er zijn meer psychologen aangenomen en er is een werkgroep gestart (met studenten) die adviezen geeft over hoe we dit beter aan kunnen pakken. Dit is, zowel bij de Hanze als bij ons, een groot punt van aandacht geworden.”