OM eist vijf jaar cel en tbs met dwang tegen man die vader doodsloeg met hamer in Selwerd

nieuws
Foto: Martin Nuver (112 Groningen)

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt de 40-jarige Jeffrey A. uit Arnhem tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat hij op 7 juni vorig jaar zijn vader doodsloeg met een hamer in zijn woning aan de Vogelkersstraat in Selwerd.

Geen moord, maar doodslag

De verdachte verklaarde dinsdagochtend in de rechtszaal dat er iets bij hem is geknapt en dat hij opeens dacht dat zijn vader hem wilde vermoorden. Daarom besloot de Arnhemmer zijn vader om het leven te brengen. Volgens het OM is er daarom geen sprake van moord, maar van doodslag.

“Alle handelingen die de verdachte in een kort tijdsbestek heeft verricht, moeten in mijn visie worden aangemerkt als een uitvloeisel van een onmiddellijke gemoedsopwelling”, aldus de officier van justitie.

Volgens het OM leed de man ten tijde van het incident aan een psychose. Dat zou niet de eerste keer zijn, want A. werd eerder opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege psychotische klachten. Hij liep in april weg uit deze kliniek naar Groningen, waar hij enige tijd bij zijn vader verbleef. Na een aantal andere psychotische episodes in de Stad doodde hij op 7 juni zijn vader met een hamer.

‘Samenleving tegen verdachte beschermen’

Het Pieter Baan Centrum (PBC) komt tot de conclusie de verdachte in sterke verminderde mate toerekeningsvatbaar was, ten tijde van het misdrijf. De Arnhemmer lijdt psychotische stoornis. “Nu hij slechts in beperkte mate verantwoordelijk gehouden kan worden voor de door hem gepleegde strafbare feiten, heeft dat uiteraard een fors matigend effect op de te vorderen gevangenisstraf”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Tbs met dwangverpleging is wel op zijn plaats, aldus de officier van justitie: “Er is immers sprake van een ernstig misdrijf, waarbij de kans dat de verdachte wederom de fout in gaat groot is. Daarom dient de samenleving tegen hem beschermd te worden.”

Wanneer de rechter uitspraak doet in deze zaak, wordt later op de dinsdagmiddag bekend.