Maties (18) wilde iets doen voor de Oekraïeners, en zo wordt er in Haren fanatiek gefloorballd

nieuws
Foto: ingezonden

De oorlog in Oekraïne woedt inmiddels al ruim honderd dagen, en heel wat vluchtelingen hebben een veilig heenkomen kunnen vinden in Groningen. De 18-jarige Maties uit Haren vond dat hij iets moest doen voor hen.

“Uiteindelijk bleek iets doen best wel makkelijk”, vertelt Willemijn Kemp, die als vrijwilligster erg betrokken is bij de vluchtelingen die in het Nescio Hotel in Haren verblijven. “Maties is zelf erg actief met floorball, en daarom werd besloten om de vluchtelingen een les floorball te geven. Het is goed voor de sociale interactie, maar ook voor de afleiding. Binnen de groep vluchtelingen zijn er veel zorgen over de situatie in hun thuisland.”

“Ze hebben zich flink uitgesloofd”
Vorige week vond de eerste training plaats, waarbij een sporthal in Haren ter beschikking werd gesteld door Sport050, en de beheerder erg behulpzaam was. Maties gaf samen met hulptrainers Jippe, Arjan en Sam, ondersteund door floorball-leden, een les waarbij er allemaal oefeningen werden gedaan en er ondertussen ook wat Oekraïense woorden werden geleerd. “Zaterdag vond de tweede les plaats, waar negentien vluchtelingen op af kwamen. En ze hebben het super leuk gehad. Er is een wedstrijd gespeeld, waarbij men zich flink uitgesloofd hebben, er behoorlijk gezweet is en er Oekraïense muziek uit de luidsprekers klonk.”

“Het competitieve vinden Oekraïners heel prettig”
Kemp denkt het succes ook te kunnen verklaren. “Na afloop was er één van de vluchtelingen die zei, dit wil ik vaker doen, want ik begin deze sport nu onder de knie te krijgen. Ze krijgen het snel in de vingers omdat er best wel wat elementen in zitten die lijken op het ijshockey, en daar is men in Oekraïne goed en succesvol in. En het competitieve, dat werkt ook heel goed. Dat vinden Oekraïners heel prettig.”

Gratis ruimte
Alle redenen dus om dit door te zetten. “Nou, daar zit wel een probleem. Doorgaan kan alleen wanneer Sport050 gratis een ruimte aanbiedt. Dus daar gaat naar gezocht worden.” Vrijwilligers om te helpen zijn er inmiddels voldoende.

Foto: ingezonden
Foto: ingezonden
Foto: ingezonden
Foto: ingezonden