Kijk hier live naar persconferentie over (Gronings) gas en opstoken kolencentrales

nieuws
Rob Jetten (links) en Hans Vijlbrief (rechts) - Foto's via Rijksoverheid

Minister Rob Jetten en staatssecretaris Hans Vijlbrief zullen maandagavond om 17.30 uur een persconferentie geven over de situatie op de aardgasmarkt en de maatregelen die het neemt om de leveringszekerheid te bevorderen.

Volgens de NOS gaat het kabinet daarin in ieder geval bekend maken dat het de kolencentrales de komende tijd harder laat draaien, zodat Nederlandse huishoudens de komende winter niet in de kou komen te zitten. Kolencentrales (zoals die in de Eemshaven) mogen nu nog maximaal op 35 procent van hun capaciteit draaien. In navolging van Duitsland zal Nederland deze maximumproductie hoogstwaarschijnlijk gaan opschroeven.

Gronings aardgas

Daarnaast wordt ook bekend wat het kabinet van plan is met het aardgas in Groningen. Wat het kabinet daarmee van plan is, is nog niet bekend. Eerder liet het kabinet (bij monde van Vijlbrief) nog weten dat Groningen het allerlaatste scenario is en alleen wordt ingezet als de veiligheid op het spel staat. Daarbij denkt Vijlbrief aan onverwarmde ziekenhuizen, scholen en huishoudens in Nederland, Duitsland, België of Ierland.

Of het kabinet deze lijn aan blijft houden, is nog niet bekend. Daarover moet vanaf 17.30 uur meer duidelijk worden.