‘Ingestorte muur geeft aardbevingsproblemen weer’

De achtergevel van de schuur van pluimveehouder Dik van der Zande uit Woltersum is woensdagmiddag ingestort. Dit is mede veroorzaakt door de aardbevingen in het gebied.

Voordat de muur instortte was Van der Zande aan het werk bij zijn pluimveebedrijf. ‘Opeens hoorde ik gerommel en een dreun, ik dacht eerst dat ze bij de gaslocatie aan de overkant van het kanaal bezig waren. Ik keek toch even om de hoek van de schuur en toen zag ik een enorme stofwolk. ‘ vertelt hij.

Dat de muur zou omvallen was geen verrassing voor Van der Zande. Hij heeft de afgelopen vier jaar al een aantal meldingen hierover gedaan bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). ‘Er zijn verschillende keren mensen bij geweest. Er zijn hekken geplaatst voor de veiligheid voor wanneer de muur zou instorten.’ zegt de pluimveehouder.

Dat de muur heeft kunnen instorten heeft meerdere redenen. Van der Zande denkt dat het ligt aan de veengrond waarop de boerderij is gebouwd. Daarnaast denkt hij dat het ook te maken heeft met de aardbevingen in het gebied. ‘Er is erkend dat verschillende andere muren bevingsschade hebben, dus ik ben er van overtuigd dat ook bevingsschade invloed heeft gehad op deze muur. Het was dus een mix van dingen waardoor de muur uiteindelijk ingestort is.’

Een oplossing voor het probleem was niet snel gevonden, ‘Het was voor ons erg frustrerend dat de procedures voor een structurele oplossing zo lang duren. En al die kortetermijnoplossingen, prachtig, maar het geld had ook kunnen worden besteed aan een structurele oplossing.’

De parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen is maandag begonnen. Van der Zande denkt dat het instorten van de muur goed laat zien wat er aan de hand is in Groningen. ‘Er is veel te weinig aandacht voor geweest, en dit maakt heel zichtbaar welke problemen er in deze regio zijn. Ik hoop dat men met deze enquête tot goede dingen komt, maar mijn vertrouwen hierin is beperkt. Ik heb geen hoge verwachtingen, maar ik laat me graag verrassen.’