Hanzehogeschool begint opleiding voor ‘noodzakelijke nieuwe functie’: de buurtontwikkelaar

nieuws
Foto via Hanzehogeschool

Samen met NHL Stenden begint de Hanzehogeschool vanaf het komende studiejaar met een nieuwe, tweejarige deeltijdopleiding voor Participatie en Buurtontwikkeling. 

Met de opleiding leren de studenten initiatieven binnen een wijk, buurt of dorp op te halen en met elkaar te verbinden. Daarmee werken ze aan meer leefbaarheid in wijken en dorpen.

Volgens de Hanzehogeschool is de opleiding nodig voor een ‘noodzakelijke nieuwe functie’ in de Nederlandse samenleving: de buurtontwikkelaar. De twee scholen zien een goede opleiding als een must, omdat Nederland steeds meer omslaat naar een ‘participatiesamenleving’, waardoor burgers meer dan ooit zijn aangewezen op hun zelfredzaamheid.

De opleiding is een zogenaamde ‘associate degree’, een hbo-opleiding tussen mbo-4 en een bacheloropleiding in. Studenten die de opleiding afronden, kunnen daarna in twee jaar de hbo-bachelor Social Work deeltijd behalen. Omdat het gaat om een deeltijdopleiding, kunnen de studenten naast de studie blijven werken.