Goemantuin opent de deuren op Ecotuindagen: “Plantjesmarkt en verhalenverteller”

nieuws
Foto: toodlingstudio via Pixabay

De Goemantuin is op Pinksterzondag geopend tijdens de landelijke Ecotuindagen. Door deelname aan het landelijke event hoopt men de Goemantuin meer in de spotlights te krijgen.

“Normaal trekt de tuin dertig tot veertig bezoekers”, vertelt Henk Hindriks van het wijkcomité Helpman. “En dat is natuurlijk geweldig. Maar door de tuin aan te melden en open te stellen tijdens deze landelijke dagen, hopen we wat meer bezoekers te trekken.” En daarbij kan er op zondag niet alleen gekeken worden. “Er is ook een plantenmarktje waarbij er verkoop is maar er is ook ruilhandel mogelijk. Er zijn rondleidingen en er is live-muziek van Simone & Niels.”

Goemantuin
De Goemantuin ligt rond een appartementencomplex aan de Goeman Borgesiuslaan en is ongeveer 0,75 hectra groot. Vanaf 1999 is bewoner Michiel Coesèl zich bezig gaan houden met het onderhouden van delen van de tuin. Sinds 2007 wordt het hele terrein door hem beheerd in opdracht van woningcorporatie Lefier. Op het terrein is een bloemenweitje, akkertje met klaprozen, bolderikken, een kruidentuin, stapelmuurtjes met zon- en schaduwminnende soorten, vijvertje, gevelbegroeiing, dakbegroeiing. Er is een grote variatie aan vooral inheemse planten. Op het terrein staan dertien soorten fruitbomen en vijf druivenrassen. Op het terrein zijn voorzieningen gemaakt voor diverse insecten vogels en egels.

Ecotuindagen
De Ecotuindagen worden dit jaar gehouden op zaterdag, Pinksterzondag en -maandag. In Nederland stellen ongeveer 75 tuineigenaren hun ecologische tuin open voor het publiek, in Vlaanderen doen nog eens 125 tuinen mee. De Goemantuin is alleen op zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.