Gemeente wil opnieuw om tafel met eigenaar vluchtelingenhotel Haren over ‘forse’ huurprijs

nieuws
Bron GoogleMaps

Het gemeentebestuur is bereid om opnieuw te onderhandelen over de huurprijs die het betaalt voor het voormalige Nescio Hotel in Haren. Daar worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Dat liet het college van B en W woensdag weten aan de gemeenteraad, als antwoord op schriftelijke vragen van de raadsfracties van het CDA en VVD. De vragen werden gesteld, nadat Stadsblog Sikkom boven water haalde dat de gemeente rond de één miljoen euro betaalt voor het vervallen hotel, zodat er Oekraïense vluchtelingen in kunnen worden opgevangen.

Het college stelt nu bereid te zijn om opnieuw over deze prijs te onderhandelen: “Gezien de staat van onderhoud vinden wij het huurbedrag voor het pand fors”, schrijft het gemeentebestuur aan de raad. Het college was in eerste instantie wel bereid om de hoge huurprijs te betalen, omdat het Nescio Hotel één van de weinige locaties was die direct beschikbaar te maken was voor opvang. “Vanwege de hoge druk om op korte termijn opvang te realiseren en omdat we een bestaand contract overnamen van het COA, bleek er weinig ruimte in de huurprijs”, aldus het college. “We hebben via onderhandelingen nog wel gepoogd de huurprijs te drukken.”

Slaapboot is het duurst, Selwerd het voordeligst

Het voormalige hotel in Haren is relatief duur qua kosten, maar nog niet eens de duurste opvangplek voor vluchtelingen in de gemeente. De slaapboot aan het Eemskanaal Noordzijde is nog duurder. Volgens het college heeft dit niet alleen te maken met de huur, maar ook met de verplichting om aan boord een scheepvaartbemensing te hebben. De studentenflat in Selwerd is relatief het voordeligst.

De gemeente rekent op honderd euro per vluchteling per dag vanuit het Rijk voor de opvang van Oekraïeners. Of dat genoeg zal zijn, moet nog blijken. Volgens het college blijkt echter vaak dat er nog wel wat speling zit in de bedragen die de gemeente krijgt uit Den Haag.