Gemeente Groningen heeft grootste onbenutte arbeidspotentieel van Nederland

nieuws
Foto: Pixel.la Free Stock Photos

De gemeente Groningen heeft veel werklozen, semi-werklozen en onderbenutte deeltijdwerkers binnen haar beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ook Groningen als provincie heeft het grootste onbenutte arbeidspotentieel van Nederland.

In Nederland als geheel was het onbenutte arbeidspotentieel 10,1 procent. In onze gemeente deed veertien procent van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar niet volledig mee aan het arbeidsproces, terwijl ze dat wel zouden kunnen. In de provincie was dat 11,6 procent.

Het grootste gedeelte van het onbenutte arbeidspotentieel in de provincie Groningen ligt bij vrouwen die meer uren willen werken en zijn daarvoor ook beschikbaar. Van alle vrouwen in de provincie benut 12,2 hun arbeidspotentieel niet. Van dit percentage wordt ruim de helft veroorzaakt door deeltijdwerkers die minder uren maken dan ze zouden kunnen.