Fietsen van Berlijn naar Engelbert om geld op te halen voor UMCG Kanker Researchfonds

nieuws
De deelnemers en de mensen die ondersteuning gaan bieden tijdens de Brandenburger Tour. Foto: Mariska Loos

In vier dagen tijd fietsen van Berlijn naar Engelbert om daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor het UMCG Kanker Researchfonds. Volgens Wietse Blink worden op dit moment de laatste puntjes op de ‘i’ gezet voor de Brandenburger Tour.

Hoi Wietse! Hoe is dit idee ontstaan?
“We doen dit niet voor de eerste keer. Het idee is in 2011 ontstaan. Toen hebben we een tocht gereden van ’s Heerenberg naar Engelbert. We hebben toen ongeveer een bedrag van 20.000 euro opgehaald. In 2015 volgde de tweede editie waarbij we de Elfstedentocht gefietst hebben. We zijn toen vanuit Engelbert via Dokkum naar Lemmer gegaan om uiteindelijk weer te eindigen in Engelbert. Die tocht leverde 39.000 euro op. En nu volgt de derde editie waarbij we internationaal gaan, hoewel Friesland ook een beetje internationaal is natuurlijk, haha.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een tocht van Berlijn naar Engelbert?
“Het idee was om voor een internationale versie te gaan. Bij de voorbereiding was het idee niet om perse vanuit Berlijn te starten, maar we zijn op zoek gegaan naar een plek buiten Nederland. Uiteindelijk is dat Berlijn geworden, waarbij we de Brandenburger Tor verbasterd hebben tot Brandenburger Tour. De voorbereidingen voor deze tocht zijn gestart in september vorig jaar, en nu gaat het dus bijna gebeuren.”

Hoe belangrijk is het om deze tocht te organiseren?
“Ja, heel belangrijk. Ik zal je zeggen dat twee deelnemers die meegedaan hebben aan een eerdere editie, er niet meer zijn. Ze zijn ons ontvallen door die vreselijke ziekte. Een ziekte waar één op de drie mensen mee te maken krijgt. Een ziekte die in ieder zijn of haar nabijheid voorkomt. Het zorgt voor ons voor een drive om hier aan mee te doen, en om zoveel mogelijk geld op te halen voor het UMCG Kanker Researchfonds.”

Maar dat zal deze tocht ook beladen maken. Jullie starten met 23 mensen in Berlijn, maar eigenlijk zijn er 25 fietsen …
“Zo kun je dat inderdaad zeggen. Een aantal fietsen zullen leeg blijven. Als we op 26 juni finishen in Engelbert, en daar het eindbedrag bekend maken, dan zullen we deze twee mensen die ons ontvallen zijn, ook op een mooie manier gaan eren.”

De start is op 23 juni. Jullie fietsen in vier etappes naar Engelbert …
“Klopt. Elke etappe is ongeveer 150 kilometer lang. Als organisatie hebben we de route verkend. We hebben gekeken waar we langs kunnen, waarbij we gekozen hebben om via fietsroutes te peddelen, en niet via de wegen. Ook hebben we de hotels bezocht waar overnacht wordt, en we hebben daar afspraken gemaakt over het eten. Koolhydraatrijk-voedsel is belangrijk. En is er veel getraind. Sinds 1 maart wordt er iedere zondag- en dinsdagavond getraind. Onder andere op het in peloton fietsen. Dat is belangrijk om dat onder de knie te krijgen. Tijdens de tocht worden we begeleid door een team, waaronder een gepensioneerd huisarts, die hulp kan bieden als dat nodig mocht zijn.”

Wellicht zijn er mensen die bij het lezen van dit artikel de vraag hebben of ze nog kunnen doneren …
“Dat kan zeker nog. Als mensen een steentje willen bijdragen kunnen zij ons ondersteunen door een bedrag te doneren via bankrekeningnummer NL25SNSB0904637131 ten name van penningmeester dhr M. van Meel. Meer informatie is te vinden op onze website, en ook hebben we een Instagrampagina.