Fanfare Volharding Ten Boer ziet vervolg basisschooltour wel zitten: “We zoeken nieuwe mensen”

nieuws
Foto: Els Gelling / ingezonden

Fanfare Volharding uit Ten Boer ziet een vervolg van de basisschooltour, om daarmee jonge mensen te enthousiasmeren om te gaan spelen op een instrument, wel zitten. Hoewel er volgens Els Gelling van de fanfare wel wat mitsen en maren geslecht moeten worden.

Hoi Els! Er wordt dus nagedacht over een vervolg …
“Zeer zeker. We kijken met veel tevredenheid terug op de afgelopen weken. We hebben kinderen op CBS De Fontein muziekles mogen geven, en dit werd vorige week afgesloten met een concert. Het doel van dit project is uiteraard om kinderen te enthousiasmeren voor muziek, waarbij je hoopt dat ze lid worden van onze muziekvereniging. Of we een vervolg kunnen geven is echter wel afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel kinderen gaan naar aanleiding hiervan lid worden van ons? Wat levert het op? Daarnaast willen we goede lessen aan kunnen bieden. De huidige lessen worden gegeven door een conservatoriumstudent die ons helaas gaat verlaten. Dus we zoeken ook iemand die goede lessen kan geven.”

Hebben zich al wel kinderen aangemeld?
“Daarvoor is het nog iets te vroeg. Maar we hopen dit uiteraard wel. We denken ook dat dit een goede formule is, om kinderen op te zoeken in hun eigen omgeving. Maar het probleem waar we mee te maken hebben is dat het aanbod heel groot is. Kinderen kunnen uit heel veel buitenschoolse activiteiten kiezen. Als je voetbalt en je turnt, dan is het maar de vraag of er nog meer bij kan.”

Nu is het zo dat jullie in het verleden vergelijkbare projecten hebben aangeboden …
“Klopt. En naar aanleiding daarvan blijven er ook wel wat kinderen hangen. Tot ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Dan is het vaak dat er geen zin meer is, of er geen tijd meer is. Uiteindelijk blijven de diehards over. En wat veel mensen vergeten is dat dit wel een hobby is waar je in moet investeren. Het bespelen van een instrument vergt een bepaalde techniek. Als je trompet speelt kun je niet zeggen, oh ik doe het even een aantal weken niet. De techniek verwatert waardoor je weer tijd moet investeren om op het oude niveau te komen.”

Uiteindelijk heeft het te maken met aantallen. Ondanks dat jullie in Ten Boer goed bezig zijn, kunnen jullie wel extra mensen gebruiken. Dat is een landelijk probleem, want ook bij fanfares, harmonieën en brassbands in het land zit men te springen om extra mensen …
“Wij zijn daar geen uitzondering in. En dat is jammer. Het mooiste zou zijn dat er voldoende aanwas zou zijn. We zullen op zoek moeten naar een formule waarbij het weer sexy is om deze hobby uit te oefenen. En het ook gestimuleerd wordt vanuit je omgeving. Bij ons hebben we in het verleden wel gezinnen gehad waarvan meerdere gezinsleden bij ons actief waren. Papa krijgt les, de dochter ook. Dat werkt enorm goed omdat je elkaar dan kunt motiveren en stimuleren en thuis kan er dan ook nog geoefend worden.”

Nu heb ik begrepen dat er maandagavond een open repetitie plaats vindt …
“Klopt. Iedereen is morgen welkom. We beginnen om 19.00 uur en het vindt plaats in het Buurhoes. Kinderen, maar ook tieners, twintigers en alle anderen zijn welkom om te komen kijken. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, al is het alleen maar om het eens te ervaren, je bent van harte welkom.”

OOG-verslaggever Marijn Mulder maakte afgelopen week een reportage over het concert op CBS De Fontein:

Deel dit artikel: