Experiment van RUG met beurspromovendi in 2024 ten einde

nieuws
Foto: Cisca Wijmenga

De Rijksuniversiteit krijgt na 2024 geen nieuwe plaatsen meer voor beurspromovendi. De RUG beraadt zich op de te nemen stappen. Dat meldt de Universiteitskrant.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangekondigd dat er na 2024 definitief een einde komt aan het Experiment Promotiestudenten. Uit een evaluatie door onderzoeksbureau ResearchNed blijkt dat het experiment geen overtuigende meerwaarde heeft. Dijkgraaf heeft zijn besluit toegelicht in een brief aan de Tweede Kamer.

Van alle Nederlandse universiteiten heeft de RUG de meeste beurspromovendi aangenomen, namelijk zo’n 1500. Andere universiteiten zijn er nooit mee begonnen. De mensen die nu als student-promovendus bij de RUG werken, kunnen hun traject gewoon afmaken.

Het experiment begon in 2016. Het gaf universiteiten de mogelijkheid om promovendi niet aan te nemen als werknemer, maar een beurs te geven van ongeveer 1800 euro. Het gaf promovendi meer vrijheid en voor de universiteiten was het een stuk goedkoper. Daar stond tegenover dat beurspromovendi geen pensioenvoorziening, vakantiegeld en secundaire arbeidsvoorwaarden hebben, hoewel ze hetzelfde werk doen als werknemerspromovendi.

De onrust die hierover ontstond is volgens minister Dijkgraaf een belangrijke reden om het experiment te beëindigen. ‘De promotiestudenten hebben gedurende het experiment meerdere malen hun gevoel van ongelijkheid en onderwaardering geuit’, staat in de brief van de minister. ‘Ik zie dat het draagvlak voor het promotieonderwijs zeer broos is. De RUG zegt nog niet inhoudelijk te kunnen reageren.