Engelien en Dennis willen café beginnen in Stad met gebarentaal als voertaal

nieuws
Foto via Crowd About Now

Doven een kans te geven een eigen zaak te runnen en bezoekers uitdagen om op een andere manier te communiceren. Dat is het doel van Engelien Kester en Dennis Hoogeveen met Café Luhu, een café en koffiebar die in het Clubhuis voor Doven aan de Munnekeholm moet gaan komen. De twee ‘echte Groningers’ met Nederlandse Gebarentaal als moedertaal moeten daarvoor nog wel flink verbouwen en dus zijn ze op zoek naar investeerders.

Gebarentaal promoten en doven helpen in hun loopbaan

De twee initiatiefnemers kennen elkaar al sinds de havo en delen een passie voor koffie drinken. Het viel Engelien en Dennis op dat er in Nederland nog geen (permanente) cafés bestaan, die gerund worden door doven. In andere steden (Barcelona, Singapore, Dubai, Washington) gebeurt dat al wel. Net als in deze steden willen de twee koffieliefhebbers een café beginnen waar doven zelfstandige ondernemers zijn en waar tegelijkertijd de Nederlandse Gebarentaal wordt gepromoot naar een breder publiek. “Dat is zonde, want Nederlandse Gebarentaal is een bijzondere taal die meer mensen zeker moeten kunnen leren en gebruiken”, stellen de Groningse café-eigenaren in spé.

Café Luhu (genoemd naar Sam Pattipeiluhu, een voorvechter van het gebruik van de Nederlandse Gebrarentaal) moet een plek gaan worden waar horenden (niet-gebaarders) een kleine stap in de dovengemeenschap zetten, doordat alle medewerkers doof zijn en de Nederlandse Gebarentaal gebruiken. “Door het doof-zijn in alle aspecten van het café te gebruiken, kunnen we een inclusieve werkplek creëren waar doven de kans krijgen om werkervaring op te doen die ze na hun loopbaan bij Luhu ergens anders kunnen inzetten”, aldus Engelien en Dennis. “Bij ons is communicatie anders, maar we dagen onze bezoekers uit om op een andere manier durven te communiceren.”

Flinke verbouwing

Het pand van het Clubhuis voor Doven aan de Munnekeholm wordt overdag weinig gebruikt. Maar om het café te openen, moet deze nog wel ‘startklaar’ gemaakt worden. “Er zit in ieder geval al een mooie keuken in, maar de algemene ruimte moet worden opgeknapt zodat het weer tien jaar mee kan. De ondernemers achter het café willen het oude interieur strippen, alles een nieuw likje verf geven en voorzien van nieuwe meubilair. Later willen Engelien en Dennis ook een luifel aanbouwen en eventueel een koffiewagen aanschaffen voor evenementen. “Daarnaast biedt het pand ook mogelijkheden voor workshops koffiezetten of bakworkshops, en dergelijke. Daarvoor kunnen we dove bakkers of koks uitnodigen, zoals de welbekende dove Cas Wolters van Heel Holland Bakt.”

De twee ondernemers willen minimaal 90.000 euro binnenhalen om hun droom waar te maken. Investeerders blijken enthousiast: “We hebben inmiddels 54% van ons doel bereikt, met ruim zeventig investeerders. We moeten nog 43.000 euro inzamelen”, aldus Dennis. Als de verbouwing klaar is, gaat Luhu van dinsdag tot en met zondag open voor koffie, ontbijt en lunch.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het idee van Engelien en Dennis, kunnen hier vinden hoe ze bij kunnen dragen.