Emoties bij finish Brandenburger Tour: “Ruim 54.000 euro opgehaald voor UMCG Kanker Researchfonds”

nieuws
Foto: ingezonden

De editie van de Brandenburger Tour heeft ruim 54.000 euro opgehaald. De fietstocht startte in Berlijn en finishte in Engelbert.

“Het is een groot succes geworden”, vertelt Wietse Blink van de organisatie. “We zijn donderdag gestart in Berlijn en we zijn zondagmiddag gefinisht in Engelbert. Dat gebeurde onder grote belangstelling. Ongeveer drie- tot vierhonderd mensen hadden zich verzameld in het dorp. Er was een grote poort neergezet, dat diende als finishboog.”

Internationale variant
Met de fietstocht is er geld ingezameld voor het UMCG Kanker Researchfonds. Het is niet voor het eerst dat er een fietstocht georganiseerd wordt. In 2011 vond de eerste editie plaats waarbij er van ’s Heerenberg naar Engelbert werd gefietst. Toen haalde men 20.000 euro op. In 2015 volgde de tweede editie waarbij de Elfstedentocht werd gefietst. Toen kwam men op een bedrag van 39.000 euro. Dit keer koos men voor een internationale variant, waarbij er in Berlijn gestart werd. Om die reden werd ook de naam Brandenburger Tour bedacht, een verwijzing naar de Brandenburger Tor in Berlijn.

Harry’s Café
Voor de deelnemers is de tocht belangrijk. Twee van hen, die tijdens eerdere edities meegedaan hebben, zijn de afgelopen jaren overleden aan de gevolgen van kanker. “Dat maakt zo’n tocht beladen. Tijdens de rit, maar ook bij de finish. Dan zijn er emoties. Niet alleen om deze reden maar ook omdat iedereen zijn eigen redenen heeft om hier aan mee te doen.” Na de finish werd het geldbedrag bekend gemaakt bij Harry’s Café. “We hebben daar het geldbedrag van 54.470,74 euro bekendgemaakt. De afgelopen dag is dat bedrag nog verder opgelopen. Zo zijn er gisteren nog spullen per opbod verkocht. En ook Harry’s Café heeft een duit in het zakje gedaan door bij iedere genuttigde consumptie een bedrag te doneren. Inmiddels zitten we boven de 55.000 euro. En daar zijn we ontzettend trots op.”

Tekst gaat verder onder de video


Beelden van de finish in Engelbert. Video: ingezonden

Vier etappes
De tocht van Berlijn naar Engelbert startte afgelopen donderdag. “We zijn woensdag gearriveerd in Berlijn. We hebben toen een klein fietstochtje gemaakt waarbij we uiteraard een groepsfoto hebben gemaakt bij de Brandenburger Tor. Donderdag zijn we gestart vanuit de wijk Falkensee. In vier etappes zijn we richting Engelbert gereden. Van tevoren hadden we ons huiswerk goed gedaan. We hadden de hotels uitgezocht, en we hadden afspraken gemaakt over welk eten er op tafel zou komen. Koolhydraatrijk voedsel is belangrijk bij zulke ondernemingen. De etappes die we fietsten hadden we ook van tevoren verkend. Ze gingen door en langs mooie natuurgebieden. Eén van de hoogtepuntjes was met een pontje de Elbe oversteken. Dat was heel mooi.”

Valpartij
De omstandigheden onderweg waren prima. “Het was niet te warm, eigenlijk was het prachtig weer. Tijdens de derde etappe kregen we wel met een tegenvaller te maken. Kort na de start in Soltau vond er een valpartij plaats waarbij één van de deelnemers lelijk terecht kwam. Uit voorzorg is deze persoon ook naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Gelukkig bleek het enorm mee te vallen. De finish die dag was in Oldenburg, waar deze deelnemer in de avond ook weer aan kon sluiten en op die manier de laatste etappe mee kon fietsen.”

“Klein beetje verschil brengen”
Blink is de dag na de finish trots. “We hebben prachtige dagen gehad, en we hebben een ontzettend mooi bedrag opgehaald. En dat is geweldig.” Het smaakt ook naar meer, hoewel de organisatie het wel belangrijk vindt dat er geen donatie-moeheid moet gaan ontstaan. “Ik denk dat voor iedereen helder is dat het belangrijk is dat we dit doen. Dat we met de geldbedragen die we ophalen misschien een klein beetje het verschil kunnen brengen in het behandelingsproces van deze ziekte. Willen we dit weer doen? Ja. Daar gaan we ons op beraden, daar gaan we over nadenken.”

De deelnemers en de mensen die ondersteuning gaan bieden tijdens de Brandenburger Tour. Foto: Mariska Loos
Deel dit artikel: