Dit is er morgen te doen in de Stad tijdens Keti Koti

nieuws
Foto: Wijnand Stomp

De binnenstad van Groningen verandert morgen (vrijdag) in een groot festivalterrein ter gelegenheid van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd. Op allerlei locaties worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Denk aan muziek, spoken word, films, lezingen, tentoonstellingen en een culinaire markt.

Het programma van het Keti Koti Festival duurt de hele dag. Om 09.00 gaan het Museum aan de A en het Groninger Museum open, waar de tentoonstellingen ‘Slavernij en de Groningers en ‘Zwart in Groningen te zien zijn. Op 1 juli zijn alle Bitterzoet Erfgoed-tentoonstellingen in de stad gratis te bezoeken: in de Akerk, het GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Museum aan de A en in het Universiteitsmuseum.

Festival verspreid over binnenstad

Het echte festival begint om 12.00 uur in de Akerk. Daar is overdag de International Foodmarket. Ook het  Comité 30 juni 1 juli Groningen is overdag in de kerk aanwezig met een informatiestand.  De Stichting Pittig Gekruid viert van 16.00 tot 20.00 uur de vrijheid, gelijkheid en verbondenheid in Museum aan de A met muziek, lezingen, poëzie, dans, spoken word, kinderkunst en heri heri. De Akerk en het museum worden om 18:00u en 20:00u aan elkaar verbonden door een bijzondere Drakendans door kinderen van Wushu-vereniging Bao Trieu van Earl Blijd.

Het Forum Groningen organiseert een Keti Koti x Bitterzoet Erfgoed Filmmarathon. Van twaalf uur ’s middags tot twaalf uur ’s nachts kun je gratis naar documentaires en films die allemaal in meer of mindere mate in relatie tot ons slavernijverleden staan.

In het Universiteitsmuseum openen om 15.30 uur maar liefst drie tentoonstellingen omtrent slavernij en het koloniale verleden van Nederland. Deze worden gevierd met een Keti Koti-programma met spoken word en muziek van artiesten van Noordstaat.

’s Avonds theater, dans en muziek

’s Avonds wordt in de entreehal van SPOT/De Oosterpoort de afschaffing van de slavernij gevierd met spoken word, theater, muziek, dans en versnaperingen. Zo zal onder meer stadsdichter Myron Hamming voordragen, kun je genieten van lekkere hapjes en drankjes en dansen op de beats van DJ Lowpro. ’s Avonds is er ook muziek in de Akerk. Daar treedt de LDE tribute to Lucky Dube op.

Het gehele programma voor het festival is hieronder te vinden: