Bijenvolk werkt op Martinikerk om geld op te halen voor dak- en thuislozen

Op het dak van de Martinikerk woont sinds woensdag een bijenvolk. De bewoners van de twee bijenkasten gaan in het hele stadscentrum aan de slag met het verzamelen van honing. De opbrengsten komen ten goede aan de dak- en thuislozenopvang.

Imker Marjolein de Jong van imkerij Stadsgoud plaatste het bijenvolk woensdag op het dak van de kerk. Volgens De Jong vliegen de bijen zo’n 1,5 kilometer om honing te verzamelen. “U kunt ze dus in het hele centrum tegenkomen”, vertelt de imker aan de Stichting Martinikerk. “De bijen vinden er een verrassend grote diversiteit aan bloemen en bloesems.”

Die honing die op de kerk wordt gemaakt door de bijen, wordt gebruikt bij het brouwen van Sint Martinus Pronkjewailnbier. Dit wordt ieder jaar rond 11 november in de kerk gebrouwen. De opbrengst van dit bier gaat naar de dak- en thuislozenopvang in Groningen. De bijen zijn dus eigenlijk (deels) aan het werk voor het goede doel.