Bedrijven uit Stad winnen 50.000 euro voor ‘waanzinnig digitale ideëen’

nieuws
Foto via Provincie Groningen

De ondernemers achter Indietopia en Sociaal Gericht, twee bedrijven uit de Stad, hebben donderdag cheques van vijftigduizend euro in ontvangst genomen van gedeputeerde IJzebrand Rijzebol voor hun ‘Waanzinnige Digitale Idee’.

De cheques voor het ‘Waanzinnig Digitaal Idee’ zijn de beloning voor een prijsvraag die de provincie Groningen in maart uitschreef. Met de prijsvraag ging de provincie op zoek naar slimme manieren om ondernemers en inwoners te laten profiteren van steeds verdergaande digitalisering. Het prijzengeld is afkomstig uit het Coronafonds. Deze subsidiepot van 11,5 miljoen euro is bedoeld voor de (vrijetijds-) economie, scholing en het behoud van banen. In totaal deden er twaalf initiatiefnemers mee.

Indietopia kreeg de cheque voor haar idee om  historische panden in de provincie te behouden. Het bedrijf gaat gedetailleerde 3D-modellen maken van gebouwen en bijzondere locaties. De 3D-modellen worden straks openbaar toegankelijk, dus ook voor bedrijven, culturele instellingen en het onderwijs. De 3D-modellen kunnen onder meer gebruikt worden bij aanpassingen en renovaties, zodat duidelijk blijft hoe het desbetreffende gebouw er ooit uitzag.

Met het project ‘participatiemunt’ richtte Sociaal Gericht zich op armoede en mensen met een afstand tot de maatschappij. De participatiemunt is bedoeld om armoede te bestrijden, participatie te stimuleren en meedoen te belonen. De gebruikers ontvangen, nadat ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk hebben gedaan, een digitale munt. Deze kan worden ingewisseld tegen een product of dienst.