Balletschool La Danse viert 35-jarig bestaan: “Gelukkig is het al heel lang geen elite sport meer”

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

In MartiniPlaza wordt zaterdag en Pinksterzondag het 35-jarig bestaan van balletschool La Danse uit Stad gevierd. Oprichtster Carla van Zanten is zaterdag nog druk bezig met de voorbereidingen.

Hoi Carla! Ik hoor bij jou op de achtergrond allemaal muziek en vrolijkheid …
“Haha, ja. We zijn op dit moment bezig met een doorloop. Om stil te staan bij ons jubileum geven we zowel vandaag als morgen een optreden. Ongeveer 250 leerlingen zullen op het podium staan waarbij we meer dan duizend man publiek verwachten. Vanavond is de eerste voorstelling, en nu zijn we bezig met de doorloop om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten.”

Aanleiding voor dit bijzondere weekend is jullie 35-jarig bestaan …
“Klopt. Hoewel we eigenlijk 36 jaar bestaan. Dit weekend hadden we vorig jaar zullen organiseren, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Daarom hebben we toen gezegd, we stellen het uit tot een moment waarop we het wel kunnen vieren op een manier die we graag willen. Dat is dit weekend geworden.”

Ballet. De sport zoals we die nu kennen is heel anders dan 35 jaar geleden …
“Ja. En dat is ook waar ik me altijd voor in heb gezet. Ik kwam uit een heel normaal arbeidersgezinnetje, terwijl ballet in die tijd toch echt wel een elitair gebeuren was. Ik heb altijd gezegd, het moet een sport zijn die toegankelijk is voor iedereen. En dat is goed gelukt. Als ik kijk naar de situatie vandaag de dag, dan komen onze leden uit alle lagen van de bevolking. En, daar ben ik ook heel trots op, is het een betaalbare sport voor iedereen.”

Een heel gemêleerd gezelschap dus?
“Ja, absoluut. Onze jongste leden zijn 3 jaar, maar we hebben ook leden die de zestig al hebben aangeraakt. Door de jaren heen hebben we behoorlijke faam gemaakt. Leden van ons zijn doorgestroomd naar de balletacademie, zijn actief geworden binnen grote gezelschappen. En weet je. Dat is heel bijzonder. Als ik dan in het land een voorstelling bezoek, en ik ontwaar iemand die de beginselen bij ons heeft geleerd. Dan maakt mijn hart wel een sprongetje van blijdschap. Andersom gebeurd het trouwens ook. Dat leden van vroeger tegenwoordig les bij ons geven.”

Je hart dat een sprongetje maakt. Het is een mooie brug naar het thema van vanavond …
“De avond draagt inderdaad de naam Heartbeat. Dansen met je hart omdat het klopt. Ik denk dat we een heel vrolijk programma hebben samengesteld. We beginnen met een heel vrolijk tapnummer. Daarna volgt er een heel divers programma met veel afwisseling. Ik denk dat het publiek oren en ogen te kort komt.”

Je noemde al even de coronaperiode. Die zal niet makkelijk geweest zijn …
“Klopt. De crisis heeft op heel veel plekken hard toegeslagen. Ook bij ons. Tijdens de pandemie zijn we maar beperkt ondersteund, omdat we een culturele stichting zijn. Een stichting zonder winst oogmerk heeft geen grote reserves en kan elke steun goed gebruiken. Daarom zijn wij als bestuur een campagne gestart met de titel: ‘Geef met je hart omdat het klopt!’. Gelukkig lijkt de pandemie nu redelijk achter ons te liggen. We zien ook dat de meeste leden inmiddels weer actief zijn, hoewel dat toch nog wel een hele tijd heeft geduurd, omdat mensen toch bang waren. Tijdens de coronacrisis hebben we overigens online lessen aangeboden. Dat bleek soms niet altijd even handig, want om nu te gaan dansen in je woonkamer. Maar we hebben er het beste van proberen te maken.”

Ben je trots op wat je de afgelopen 35 jaar hebt opgebouwd?
“Ja, absoluut. Er is veel gedaan, er is veel bereikt. (Op de achtergrond klinkt lawaai) Er komen nu allemaal balletdansers binnenlopen, als ik zie hoe ze gekleed zijn, en hoe ze mooi gemaakt zijn, dan ben ik heel trots. Ook trots op alle medewerkers die voor de balletschool actief zijn. Samen hebben we er iets heel moois van gemaakt, en is het elitaire gelukkig echt ver naar de achtergrond verdwenen.”

Mensen die nog kaartjes willen kopen, zijn die welkom?
“Jazeker. Voor zowel vanavond als morgen zijn er nog kaartjes beschikbaar. Vanavond hebben we een avondvoorstelling, morgen hebben we een matineevoorstelling. Dus mensen die geïnteresseerd zijn, die zijn zeker welkom. Zij kunnen zich melden aan de kassa van MartiniPlaza.”