“Wijkpaleis Paddepoel: de plek in het winkelcentrum waar mensen elkaar ontmoeten”

nieuws
Foto: ingezonden / Els Struiving

Het Wijkbureau Paddepoel gaat vanaf nu door het leven als het Wijkpaleis. De naam en het logo werden zaterdag op een feestelijke bijeenkomst bekendgemaakt.

“Het ging vandaag erg goed”, vertelt Els Struiving, kwartiermaker van het Wijkpaleis. “Van tevoren waren we een beetje zenuwachtig, want komen er wel mensen? Uiteindelijk kwam dat helemaal goed en hebben we zo’n dertig mensen mogen verwelkomen. De nieuwe naam hebben we door middel van een democratisch proces vastgesteld. We hadden een lijstje gemaakt met daarop verschillende namen. Denk aan Buurthuiskamer, Wijkatelier en Paddepoef. En dus ook het Wijkpaleis. Voor de laatste waren de meeste stemmen. Bij de naam kun je je vraagtekens zetten want bij een paleis kun je denken aan een hoge drempel, terwijl we juist graag mensen ontvangen. Maar omdat we zo trots en blij zijn met deze ruimte voor de wijk, zeggen we: Paddepoels paleisje. Waar elke bewoner de koning te rijk kan zijn.”

Winkelcentrum Paddepoel
Bij de naam hoort ook een logo die vanaf nu in uitingen gebruikt zal gaan worden. Het wijkbureau is gevestigd in het oude Rabobank-filiaal in winkelcentrum Paddepoel en maakt deel uit van de Co-creatie Paddepoel. Het idee was een al lang gekoesterde wens van de wijkraad en van vele bewoners die actief zijn in de wijk. Omdat elk idee voor de wijk overleg vraagt, is een makkelijk te gebruiken ontmoetingsruimte voorwaarde. Zeker als je nog groene en creatieve acties wilt doen, moet je een plek hebben.

Tekst gaat verder onder de foto


Uiteindelijk werd er gekozen voor het rechter logo. Foto: ingezonden / Els Struiving

Gewoon binnenlopen
In het Wijkpaleis worden spreekuren gehouden voor mensen die vragen hebben over de wijk en hun leefomgeving en de ruimte wordt ook verhuurd aan mensen die een maatschappelijk goed doel nastreven dat past bij de doelen van de wijk. Er zijn ook leuke kleine initiatieven. Els: “We hebben een stekjestafel waar planten en bloemen uitgewisseld worden. Daar lopen mensen graag voor binnen. En er staan verteltafels die onder leiding van kunstenares Kitty Blüm speciaal voor het Wijkpaleis beschilderd zijn door wijkbewoners. De ontmoetingen aan deze tafel hebben al verschillende mooie gesprekken opgeleverd.”

Themabijeenkomsten Cocreatie
Het Wijkpaleis is ook het thuishonk voor de cocreatie themabijeenkomsten op maandagvonden. De eerste daarvan is op 13 juni. Mensen die ideeën hebben voor deze bijeenkomsten kunnen ook bij het WijkPaleis hun idee kenbaar maken. Dan worden de juiste mensen bij het idee gezocht en kan men samenkomen in het Wijkpaleis. Zo’n thema kan echt van alles zijn. Els: “Stel dat je vindt dat er iets moet gebeuren aan de speeltuintjes in de wijk, of dat er zonnepanelen op huurdaken moeten komen, of dat je verkeersproblemen of sociale problemen ziet die een gezamenlijk aanpak vragen, dan kunnen wij je idee hier in ontvangst nemen en bespreken met degene die deze avonden hier verzorgt.”

Deel dit artikel: