VWDTP floreert na coronacrisis: “Alsof de luiken zijn open gegaan, iedereen wil weer”

nieuws
Foto: Ronald Koelink / ingezonden

Vereniging Watersport de Twee Provinciën aan het Paterswoldsemeer floreert volop waarbij ook gezegd kan worden dat de coronacrisis geen windeieren heeft gelegd. Volgens Hillien van Heuveln-Brockbernd staan er mooie evenementen op het programma.

Hoi Hillien! Geen windeieren leggen. Hoe bedoel je dat precies?
“De coronacrisis was een hele nare periode, ook voor ons, waarbij er heel veel niet kon. Maar de crisis leerde de mensen ook dat het belangrijk is om te bewegen. En dat kon en kan bij ons op een veilige manier. We hebben een flinke aanwas van nieuwe leden gehad. Mensen die zeiden, we willen niet in een overdekt zwembad zwemmen, maar we willen dat qua veiligheid in het open water doen. En datzelfde geldt voor het roeien en zeilen. Dat kun je in je eentje op het meer doen. En aangezien wij alle faciliteiten hebben, heeft het ons wel op de kaart gezet.”

Nu hoor ik je over zwemmen en roeien. Ik ken ik jullie toch vooral als een zeilvereniging …
“We zijn van oudsher een watersportvereniging. In de breedste zin van het woord dus. Misschien kun je ook wel zeggen dat de coronacrisis de luiken heeft geopend. Er is namelijk enorm veel los gekomen met nieuwe initiatieven en onderdelen, zoals bijvoorbeeld het roeien en het open water zwemmen. Voor het open water zwemmen is een nieuwe commissie opgericht, waarbij op 4 september de 2 mijl georganiseerd gaat worden. Dit belooft een enorme happening te worden. Daarnaast bieden we al langere tijd aangepast zeilen aan, maar ook hier voor is een nieuwe commissie opgericht. In Nederland leven er veel mensen met een beperking. Zij kunnen bij ons meedoen aan sailability. We hebben twee aangepaste boten waar mensen gebruik van kunnen maken. Op 9 juli vindt er een evenement plaats.”

Je hebt het over flink wat nieuwe leden. Nu blijkt uit cijfers dat door de coronacrisis juist jongeren veel minder zijn gaan sporten. Is dat ook iets wat jullie als vereniging herkennen?
“Er zijn een aantal leeftijdsklassen die minder goed vertegenwoordigd zijn. We hebben gelukkig veel kinderen die bij ons actief zijn. Maar op het moment dat jongeren naar de middelbare school gaan en gaan studeren, daar zien we dat de aantallen die bij ons actief zijn, afnemen. Ik denk dat dit komt omdat er dan te veel andere activiteiten zijn. Gelukkig hebben we wel een samenwerking met de studentenclub Mayday. Aan de andere kant zien we wel dat leden na hun studie het zeilen weer oppakken. Zo zijn er nu diverse toppers die op wereldniveau actief zijn, die bij ons begonnen zijn. Ik noem een Annemieke Bes, Jelmer van Beek, Simeon Tienpont en Marc van Horssen. Sommigen zijn bijvoorbeeld actief bij de Volvo Ocean Race. Guido Sol, Guyonne Schuch, Ronald Stalman hebben respectievelijk Wereld en Europese kampioenschappen gewonnen. In ons clubgebouw hangt een kampioenenbord met daarop al onze kampioenen.”

Mensen die nieuwsgierig zijn geworden en wellicht eens willen komen kijken. Bestaat die mogelijkheid?
“Absoluut. De zondagochtend leent zich daar uitermate voor. Zo rond 09.30 uur begint het open water zwemmen. Om 11.00 uur begint het zeilen, waarbij de zeilers vaak al ver van tevoren aanwezig zijn om hun materialen in orde te brengen. Zij vinden het ontzettend leuk om bijvoorbeeld dan vragen te beantwoorden of om uitleg te geven. Vanaf onze locatie aan de Meerweg heb je ook een prachtig uitzicht op het Paterswoldsemeer, waarbij je onder het genot van een kopje koffie kunt kijken naar de verrichtingen.”

En zelf mee doen, is dat ook mogelijk?
“Dat kan ook zeker om eens te ervaren hoe het is. Dan adviseren we wel om van tevoren even een berichtje te sturen naar ons e-mailadres. Bij het open water zwemmen kun je bijvoorbeeld mee zwemmen. Tijdens koude periodes wordt een pak gedragen. Als we weten dat er iemand mee zwemt dan kunnen we van tevoren zo’n pak klaarleggen. Datzelfde geldt voor het zeilen. We kunnen dan een plekje reserveren op bijvoorbeeld het wedstrijdschip of de reddingsboot, zodat je alles van dichtbij kunt bekijken en kunt volgen.”

Een overzicht van de belangrijkste wedstrijden

11 en 12 juni 16m2 wedstrijden
9 juli Sailability
27 en 28 augustus Rabenhaupt
4 september Zwemmen 2 mijl
10 en 11 september Sailhorse evenement
17 en 18 september Surfevenement Oude Deuren