Vakbond gaat acties in het streekvervoer intensiveren

nieuws
Foto: Andor Heij

Vakbond FNV gaat vanaf komende dinsdag de acties in het streekvervoer intensiveren. Twaalf dagen lang wordt er bijna elke dag op meerdere plekken gestaakt.

De acties begonnen ruim twee weken geleden in het oosten van de provincie Groningen en Drenthe. Ook verschillende lijnen vanuit Stad kwamen toen te vervallen. Dinsdag wordt er gestaakt in delen van Flevoland, Overijssel en Brabant. Daarna wordt op elke dag in een ander deel van het land het werk neergelegd. “De chauffeurs blijven volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk”, vertelt Marijn van der Gaag van de vakbond. De werknemers eisen een hoger loon en een lagere werkdruk.

Afgelopen week liet vakbond CNV weten haar handtekening te zetten onder de nieuwe cao voor het stads- en streekvervoer. Leden van CNV stemden in met een bod van de werkgevers, waardoor zij niet meedoen aan de acties. Volgens de vakbond past een realistische houding: “Hoewel er de nodige onvrede is onder werknemers, onder meer over het personeelstekort en de daarmee samenhangende werkdruk, zijn veel chauffeurs ook realistisch. Ze realiseren zich heel goed dat het openbaar vervoer op dit moment nog aan het infuus ligt van de overheid. Zonder die subsidie zou de boel stilstaan. Dat weet je en dan moet je je knopen tellen. Onze leden hebben bij de ledenraadpleging in meerderheid duidelijk gemaakt dat ze kunnen leven met het eindbod van de werkgevers.”

Deel dit artikel: