Studenten mogen ‘politie pesten’ tijdens oefening met ME: “Normaal zijn ze hardhandiger”

De politie pesten, dat is waar de Groningse studenten Handhaving en Beveiliging zich dinsdag mee bezig houden. De Mobiele Eenheid hield op verschillende plekken in de Stad een oefening, waarbij studenten als ‘hooligans’ functioneerden.

Het ‘rellen’ begon voor de studenten op station Europapark, hier stapten ze uit de trein en werden ze door de agenten naar een bus toegeleid. De tocht was niet erg rustig: “Het rellen gaat er hard aan toe, we maken veel lawaai en er is zelfs een raam in de bus kapot gegaan”, vertelt één van de ‘relschoppers’.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Politie via Instagram

‘Klier niet met de ME, we hebben het gevoeld’

De bus reed de studenten vervolgens naar de Euroborg, waar het rellen verder ging. “We hebben hier wel van geleerd dat we niet met de ME moeten gaan klieren, dat heb ik zeker gevoeld”, vertelt student beveiliging Ries Tjallings. “Het voelde ook heel echt, want er zijn zelfs een paar tikken uitgedeeld door de ME.”

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Politie via Instagram

Studenten en ME mogen niet te ver gaan

De dag valt goed in de smaak bij de studenten handhaving en beveiliging. Het gaat er hardhandig aan toe, maar voor de studenten zijn er wel grenzen aangegeven. “De grens is dat we niet te ver door mogen gaan”, aldus Esmée Buwalda, student handhaving. “Niet slaan en hardhandig te werk gaan. De politie mag ons wel tikken geven en slaan met de stok die ze mee hebben en als het echt nodig is mogen ze ons naar de grond drukken, maar dit is nog niet voorgekomen.”

Volgens Tualla Opufou (student beveiliging) verrichte de ME goed werk: “Ze bleven wel erg vriendelijk, ik heb het gevoel dat ze normaal gesproken hardhandiger te werk gaan.”