Stadjer (19) krijgt cel- en taakstraf voor beroving in Leek en steekincident in Tolbert

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een 19-jarige jongeman uit Groningen kreeg donderdagochtend honderd uur werkstraf en een lange (voorwaardelijke) celstraf opgelegd voor een beroving in Leek en een steekincident in Tolbert.

De rechter neemt de strafeis van het Openbaar Ministerie tegen de Stadjer over. Die eiste twee weken geleden 360 dagen celstraf tegen de man, waarvan 220 voorwaardelijk. Daardoor hoeft de Stadjer niet opnieuw de cel in, omdat hij de resterende celstraf al uitzat in voorarrest. In tegenstelling tot het OM legt de rechter een proeftijd van twee jaar op. Het OM wilde de Stadjer berechten via het jeugdstrafrecht, omdat hij zou achterlopen in zijn ontwikkeling. Maar daar ging de rechtbank niet in mee vanwege ‘praktische redenen’.

Ook de twintigjarige roverscompagnon van de man uit Leek stond donderdag voor de rechter. Hij kreeg voorwaardelijke jeugddetentie, een taakstraf van honderd uur en een schadevergoeding van  bijna 5.000 euro opgelegd.

De Stadjer stond samen met de man uit Leek terecht voor een straatroof, die ze in juli vorig jaar  pleegden aan de Europaweg in Leek. Midden in de nacht zouden ze een fietser, onder dreiging van een mes, hebben beroofd van zijn fiets, telefoon en rugzak. De twee zouden de man hebben beroofd tijdens een drugsdeal. Het slachtoffer raakte lichtgewond bij de beroving.

De Stadjer moest zich daarnaast verantwoorden voor een incident in Tolbert. De Stadjer zou een man in zijn been hebben gestoken, omdat hij het slachtoffer wilde dwingen om geld af te staan. Dit zou de Stadjer nog tegoed hebben van het slachtoffer.

De advocate van de Stadjer eiste vrijspraak voor haar cliënt. Volgens de raadsvrouw was er te weinig bewijs tegen haar cliënt en zijn de getuigen in de zaak niet betrouwbaar. Volgens de advocate werd er ook niet gestoken in de woning in Tolbert, maar slechts geduwd en getrokken. Daar ging de rechter niet in mee.