SP komt met wetswijziging voor betere schadeafhandeling gaswinning

nieuws

De fractie van de SP in de Tweede Kamer heeft woensdag een wetswijziging ingediend die de schadeafhandeling voor gedupeerden van de gaswinning moet gaan verbeteren.

“Nog steeds zijn er grote problemen met de schadeafhandeling”, vertelt SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. “Keer op keer wordt gedupeerden een ruimhartige afhandeling beloofd. Keer op keer zien we dat die er voor velen niet is. Het bewijsvermoeden wordt uitgekleed, er ontstaat ongelijkheid, bij bezwaar moet er een ongelijke bittere juridische strijd worden gevoerd. Dat moet stoppen en de Tweede Kamer moet ingrijpen.”

De afgelopen periode nam de SP meerdere moties aan de om de schadeafhandeling te verbeteren. Zo werden moties aangenomen om niet te tornen aan het wettelijk bewijsvermoeden om de waardedalingsregeling uit te breiden naar onder andere Zoutkamp en om funderingsschade te vergoeden. Deze moties worden echter niet uitgevoerd. De staatssecretaris heeft nu niet de mogelijkheid om IMG op te dragen de moties uit te voeren. Met de voorgestelde wetswijziging kan dit voortaan wel. Beckerman: “Het is bijna 10 jaar na de aardbeving bij Huizinge. Al die jaren wordt goede schadeafhandeling beloofd. Al die jaren wachten duizenden gedupeerden. De Tweede Kamer zou dit collectief niet meer moeten accepteren en de wet moeten wijzigen.”

Deel dit artikel: