Protest bij Airport Eelde tegen overlast vliegverkeer

nieuws
Foto: Kas van Zonneveld / Groningen Airport Eelde

Verschillende natuur- en milieuorganisaties gaan zaterdag samen met bewoners protesteren bij Groningen Airport Eelde. De protestactie begint om 11.00 uur.

“De burgers willen met de vreedzame bijeenkomsten tonen hoe breed en divers de wens voor krimp van de luchtvaart is. Zij pleiten voor krimp van Schiphol en sluiting van kleinere, verliesgevende luchthavens, waaronder Eelde”, aldus de organisatie. De organisatoren stellen dat na een rustige periode tijdens de coronapandemie het vliegverkeer sinds enkele maanden weer toeneemt. “Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid.” Bij het protest bij het vliegveld zullen verschillende sprekers hun opwachting maken. Het gaat onder andere om directeur van de Waddenvereniging Lutz Jacobi, Statenlid van GroenLinks in de provincie Drenthe Sam Promes en moleculair bioloog bij het AMC dr. Sara Botschuijver.

Behalve in Eelde wordt er gelijktijdig geprotesteerd bij vijf andere luchthavens. Om 12.05 uur wordt er een stiltemoment gehouden. Voor dit tijdstip is gekozen omdat ‘vijf voor twaalf’ niet meer van toepassing is. De organisatie benadrukt dat de acties vreedzaam zullen zijn en niet het doel hebben om de toegang tot de vliegvelden te hinderen. De actie duurt tot 14.00 uur en wordt ondersteund door Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda en provinciale milieufederaties.

Deel dit artikel: