Onderzoek naar voorkomen verspreiden virussen door de lucht

nieuws

Er komt een onderzoek naar hoe virusdeeltjes zich via de lucht kunnen verspreiden. UMCG onderzoekster Mariëtte Lokate is één van de deelnemers aan het onderzoek.

Sinds COVID-19 is iedereen zeer bewust dat een virus zich door de lucht verspreid. Er werd eerst vanuit gegaan dat er grote druppels waren die het virus verspreiden, die binnen anderhalve meter afdaalden. Maar later werd bekend dat er ook kleinere druppels waren die langer blijven hangen en mede daardoor de pandemie veroorzaakten.

Toch is er nog veel onduidelijk over de verspreiding van corona. Die is niet alleen afhankelijk van ventilatie en luchtstromen, maar ook van de drager van het virus.

Virologen, epidemiologen, vloeistofmechanici en ingenieurs werken samen om de virusoverdracht via de lucht te begrijpen en te verhinderen. Uit het onderzoek moet blijken welke maatregelen het meest effectief zijn om de overdracht te stoppen. Dat moet tot aanbevelingen leiden aan bijvoorbeeld, scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en mensen thuis,

Het onderzoek staat onder leiding van de technische universiteit Twente. Ook de universiteiten van Delft, Wageningen en Amsterdam doen mee. Zij ontvangen samen vier miljoen euro subsidie.