‘Landbouwtentoonstelling lijkt belangrijker dan zesde stad van Nederland’

‘Het is onbegrijpelijk dat de NS de treinvrije periode tussen de Stad en Meppel zo slecht heeft ingeschat.’ Met deze reactie wil GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis dat de gemeente Groningen gaat praten met het Rijk, NS en ProRail over de grote ov-vertragingen van en naar Groningen van de afgelopen week.

De afgelopen dagen was er sprake van grote vertragingen voor treinreizigers van en naar Groningen,  doordat er te weinig treinvervangend busvervoer werd ingezet. Volgens de NS kampen de bedrijven die het busvervoer verzorgen met grote personeelstekorten. Daarnaast heeft Arriva te weinig capaciteit om met meer of langere treinen van en naar Leeuwarden te rijden en sluiten de treinen van de NS en Arriva in Leeuwarden niet op elkaar aan. Het halve uur vertraging, die de NS voorafgaand aan de treinvrije periode had beloofd, wordt dan ook ruimschoot overschreden.

‘Treinvrije periode had uitstekend gepland kunnen zijn’

Volgens raadslid Benni Leemhuis is zijn fractie (GroenLinks) hogelijk verbaasd dat een geplande treinvrije periode, die ver van tevoren werd aangekondigd, tot zulke grote problemen leidt. “Het is onbegrijpelijk dat de NS de situatie zo slecht te lijkt hebben ingeschat”, aldus Leemhuis. “Daarnaast is buitengewoon verbazingwekkend dat de NS ogenschijnlijk de schouders ophaalt en meldt dat er niet zo veel aan gedaan zal worden en we tot en met 23 mei in deze situatie lijken te verkeren.”

De gemeente Groningen moet, als het aan Leemhuis ligt, met de provincie andere getroffen gemeenten aan de bel trekken bij de NS, ProRail en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over de ontstane situatie en om harde garanties vragen voor nieuwe treinvrije periodes op het noordelijke spoor. De GroenLinks-fractie zal hier woensdag vragen over stellen aan het college van B&W.

‘Landbouwtentoonstelling belangrijker dan zesde stad van het land’

Leemhuis hekelt daarnaast de ‘vreemde prioriteiten’ die de NS er de afgelopen weken op nahield. Terwijl het OV in het noorden volledig spaak liep door tekorten aan personeel, zette de NS wel extra treinen in van en naar Almere voor de Floriade. “Het is onbegrijpelijk dat de NS nota bene het bezoek aan een landbouwtentoonstelling Floriade zo veel meer prioriteit lijkt te geven dan de bereikbaarheid van de zesde stad van het land”, aldus Leemhuis.