Motorrijders rijden door Stad en halen 12.500 euro op voor onderzoek naar prostaatkanker

nieuws
Foto: Erick Bakker

Ruim zeventig motorrijders hebben zondag een tocht gemaakt door en rond de Stad. Met het evenement werd aandacht gevraagd voor prostaatkanker en geestelijke gezondheidsproblemen bij mannen.

“We zijn vanochtend rond 11.15 uur gestart met 72 motorrijders”, vertelt Sjoerd Zijlstra van Distinguished Gentleman’s Ride Groningen. “Wat wij doen is tien jaar geleden ontstaan in Australië. Daar woont een meneer die in zijn omgeving te maken kreeg met een aantal mensen die de diagnose kanker kregen. Ook had een aantal mannen te maken met depressieve klachten. Tegelijkertijd merkte hij dat er voor beide onderwerpen weinig aandacht was. Daarop werd het idee geboren om met een motortocht daar aandacht voor te vragen. En dat initiatief is uitgegroeid tot een evenement dat wereldwijd navolging heeft gekregen.”

“Zelfmoord bij mannen komt veel voor”
Het doel van de dag is dan ook duidelijk. “Eigenlijk zijn het twee doelen. Je wilt een mooie rit maken, maar je wilt ook bewustwording creëren voor prostaatkanker en mannen die met zichzelf in de knoop zitten. En ik denk dat dat belangrijk is. Als je kijkt naar de cijfers dan komt zelfmoord veel voor bij mannen die in de leeftijdsgroep van 20 tot 50 jaar zitten. Meer ook dan bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

.
“Ruim 12.500 opgehaald, boven verwachting”
Met de dag wordt er geld opgehaald om onderzoek naar prostaatkanker en mentale gezondheid te bevorderen. “Van tevoren hadden we gezegd, 10.000 euro, dat is een mooi bedrag. Maar uiteindelijk hebben we 12.500 euro opgehaald. Dat is boven verwachting en daar zijn we erg blij mee. Dit geld gaat naar onderzoeksprogramma’s. Zo weet ik dat we in het verleden al eens een onderzoek van het Martini Ziekenhuis gesponsord hebben.”

Niche-evenement
Motorrijders die door de stad trekken. “Het roept een bepaald beeld en imago op hè? Maar wij zijn alles wat je niet verwacht. Het is een niche-evenement. Dat wil zeggen dat we op klassieke of vintage geïnspireerde motoren rijden. Tijdens de tocht zijn we heel mooi uitgedost. De start en finish vond plaats bij schouwburgcafé De Souffleur, waar we na afloop een kop soep en een glas drinken kregen. We hebben een route gemaakt die onder andere via Vinkhuizen, Dorkwerd, Zuidwolde, Noorddijk en door de stad weer terug voerde naar De Souffleur.”

Emotioneel
Zijlstra spreekt van een mooie maar soms ook emotionele dag. “Wij hebben allemaal een reden waarom we hier aan mee doen. Een goede vriend van mij heeft een aantal jaren geleden een einde gemaakt aan zijn leven. Een andere vriend werd geconfronteerd met prostaatkanker. Gelukkig gaat het met hem nu goed, maar het maakt voor mij wel duidelijk dat het belangrijk is om mij hier voor in te zetten. En natuurlijk, op zo’n dag denk je aan deze mannen. En dat is soms emotioneel.”

Meer informatie over Distinguished Gentleman’s Ride vind je op deze website.

Foto: Erick Bakker
Foto: Erick Bakker