‘Gemeente leeft privacywetgeving nog niet volledig na, maar is goed op weg’

nieuws
Foto via Bits of Freedom

Hoewel de gemeente Groningen goed op weg lijkt te zijn in het naleven van de privacywetgeving, klopt nog niet alles. Dat blijkt uit onderzoek van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Uit het onderzoek blijkt dat Groningen, als één van de weinige van de tien onderzochte gemeenten, de rapportages van de interne privacytoezichthouder deelt met de gemeenteraad en op de website plaatst.

Maar de gemeente heeft de basis, ook vier jaar na het ingaan van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), nog altijd niet helemaal op orde. Zo is de kwaliteit van registers met verwerkte persoonsgegevens onvoldoende en is de capaciteit van het privacyteam nog te laag. Een onvolledig of niet actueel overzicht daarvan maakt het risico op een datalek of andere privacyinbreuk voor burgers onnodig groot, zo stelt BoF. Ook is volgens BoF niet in te zien of de samenstelling van het privacyteam nu op orde is.