EenVandaag: ‘Needle spiking is klassiek broodje aap verhaal’

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/vierdrie

Gedrogeerd worden met een naald tijdens het uitgaan. Het aantal meldingen neemt de afgelopen weken flink toe, in Groningen zou het gaan om een aantal meldingen. Volgens het actualiteitenprogramma EenVandaag gaat het om een broodje-aapverhaal.

Bij needle spiking worden vrouwen tijdens het uitgaan gedrogeerd door middel van een injectienaald. Landelijk zijn er bij de politie de afgelopen periode tientallen meldingen binnengekomen van vrouwen die denken geïnjecteerd te zijn. Op sociale media worden tips uitgewisseld hoe je dit kunt voorkomen, bijvoorbeeld door spijkerstof te dragen. Deskundigen zeggen echter het onwaarschijnlijk en praktisch onmogelijk te vinden dat mensen op deze manier gedrogeerd worden.

“Het is best wel een actie”
“Het is best wel een actie”, vertelt Ruben van Beek van het Trimbos Instituut aan EenVandaag. “Je moet het meenemen, je moet het mee naar binnen smokkelen. Je loopt het risico, zeker bij clubs waar de controles best wel streng zijn, dat beveiligers het tegen komen. Daarnaast moet je bij de handeling toch een naald in iemand zijn arm, been of waar dan ook steken, de plunjer naar beneden drukken, en vervolgens de naald er weer uit te halen, zonder dat andere mensen dit zien.”

Engeland
EenVandaag stelt dat het in Nederland een relatief nieuw fenomeen is dat over is komen waaien uit andere landen. In België, Frankrijk en Groot Brittannië houdt het de gemoederen al langer bezig, mede omdat berichten via sociale media massaal gedeeld worden. In Engeland zijn er al veel meldingen bij de politie binnen gekomen. De Engelse politie heeft ondertussen het bloed van duizenden vrouwen, die aangifte hebben gedaan, onderzocht, maar heeft geen enkel bewijs kunnen vinden. De politie in ons land neemt de meldingen echter serieus, maar zegt dat er nog geen enkel bewijs is gevonden.

Alcohol
Toch klagen veel vrouwen over symptomen. Het Trimbos Instituut denkt dat daarvoor een logische verklaring is. “Alcohol is soms best wel een onvoorspelbaar middel”, zegt Van Beek. “En ook geheugenverlies, duizeligheid of angstgevoelens kunnen allemaal veroorzaakt worden door alcohol, zeker in een setting waarbij je jezelf niet op je gemak voelt of angstig bent. Daar kan het aan liggen. Daarmee wil ik niet zeggen dat needle spiking niet gebeurd, maar het is moeilijk om het uitelkaar te halen.”

Deel dit artikel: