Directeur MartiniZorg stapt op na ophef over miljoenen die hij zichzelf betaalde

nieuws
Foto Chris Bakker

Ruud Slot, bestuurder van zorgonderneming  ZorgZaak, legt zijn functie neer. Dat bevestigde een woordvoerder van ZorgZaak aan RTV Noord, nadat het Dagblad van het Noorden een mail aan het personeel in handen kreeg. Slot raakte vorige week in opspraak, nadat bekend werd dat hij twee miljoen euro aan zichzelf uitkeerde, onder meer uit het failliete MartiniZorg.

De aanleiding voor het terugtreden van Slot is, zo stelt de zorgondernemer, het faillissement van MartiniZorg. Slot laat in de mail aan het personeel weten ‘met pijn in het hart’ terug te treden.

Slot raakte vorige week in opspraak, na een onderzoek van RTV Noord naar de financiën van de ZorgZaak en haar dochterondernemingen. Daaruit bleek dat Slot ruim twee miljoen euro uitkeerde van de dochterbedrijven naar zijn eigen bv. Dat is op zichzelf niet verboden, maar wel twijfelachtig als het om moraliteit gaat. Slot zelf suggereerde dat het geld werd gebruikt om in de zorg te investeren, maar leverde daarvoor geen bewijs.

Als reactie op deze zaak, het faillissement van MartiniZorg en de twijfels over de kwaliteit van zorg en de hoge winsten die het bedrijf maakte, stelden Groninger gemeenten voornemens te zijn om dergelijke praktijken aan banden te leggen.Jeugdzorgbedrijven in de provincie mogen binnenkort nog maximaal vijf procent winst maken. Ook mogen vennoten van maatschappen en eenmanszaken niet meer dan 100.000 euro winst maken. Daarnaast gaat er een verplichting gelden dat maatschappelijk geld alleen nog besteed mag worden aan zaken die de kwaliteit van de jeugdzorg verbeteren.De gemeente Groningen wil daarnaast een regel instellen dat zorgondernemers alleen dividend mogen uitkeren onder strikte voorwaarden. Daarnaast stelt de gemeente financiële beperkingen op aan bestuurders van een zorginstelling én hun directe familieleden.

Geschiedenis

MartiniZorg had woonlocaties in Stad en Hoogkerk. Op beide locaties werd zorg en begeleiding aangeboden aan 55-plussers die te maken hebben met een verstandelijke of psychische beperking. De zorginstelling kampte al enkele jaren met problemen. In december 2020 werd het geconfronteerd met een claim door het RIGG.

Vorig voorjaar kwam het onder extra toezicht te staan nadat de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd haar zorgen had geuit over de kwaliteit van zorg binnen de instelling. De inspectie had MartiniZorg in het oog gekregen nadat in 2017 en 2018 opvallend hoge winsten waren gemaakt. Het faillissement kwam in een stroomversnelling, nadat ‘stakeholders’ eind vorig jaar hun contracten beëindigden. Eén daarvan was de gemeente Groningen.

Begin dit jaar ging het bedrijf failliet. Oud-medewerkers en -cliënten zochten vervolgens de media op om misstanden binnen het bedrijf te melden. Personeel was soms ongeschoold en drugsdealers zouden in- en uitlopen in het pand. Ook werd een medewerker neergestoken door een cliënt.