Derde ronde 10.000 euro-subsidie vanaf eind juli drie jaar open voor gemeente Groningen

nieuws
Wachtrijen bij het gemeentekantoor in Oldambt. Foto: Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt

De eerste eigenaren in het aardbevingsgebied die nog geen aanvraag hebben kunnen indienen voor de woningverbeteringssubsidie (ook wel bekend als de 10.000 euro-subsidie) kunnen vanaf 6 juli 2022 een aanvraag doen. Dat maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief dinsdagochtend bekend.

De subsidieregeling wordt vanaf 6 juli 2022 gefaseerd opengesteld. Allereerst zijn inwoners van de gemeente Aa en Hunze aan de beurt. Binnen een periode van drie maanden kunnen inwoners van alle bevingsgemeenten beginnen met aanvragen. Dat betekent dat inwoners van de gemeente Groningen vanaf 27 juli kunnen beginnen met aanvragen. Zodra de regeling voor een gemeente is opengesteld, hebben bewoners ruim drie jaar lang de gelegenheid om een aanvraag in te dienen.

Ruim de tijd

Met de aanvraagtijd van drie jaar schat het SNN dat aanvragers ruim binnen de wettelijke termijn van 13 weken een reactie op hun subsidieaanvraag kunnen ontvangen. Volgens Vijlbrief worden er daarnaast een aantal aanpassingen doorgevoerd op het digitale vlak rond de aanvraag van de subsidie. Die zijn nodig om de eerder genoemde fasering te ondersteunen en de IT-problemen die zich de vorige ronde voordeden, te voorkomen.

“Uitgangspunt is dat Groningers in alle rust een subsidieaanvraag kunnen doen”, schrijft Vijlbrief dinsdag aan de Tweede Kamer. “Zo worden ongewenste situaties zoals bij de ronde van januari nu voorkomen. Bij de vormgeving van de volgende
openstelling zijn nadrukkelijk de ervaringen van de eerdere rondes van de subsidieregeling betrokken en zijn het SNN en ik met de nodige zorgvuldigheid te werk gegaan bij de voorbereiding.”

Aanvraagmoment zorgde voor chaos

De 10.000 euro die de bewoners van het bevingsgebied kunnen aanvragen, is bedoeld om huizen verbeteren en te verduurzamen. Begin januari verliep de subsidieregeling chaotisch. Het leidde tot lange wachtrijen voor gemeentekantoren en ook online stonden duizenden mensen in een digitale wachtrij. Uiteindelijk kon de helft van de mensen geen aanvraag indienen omdat het geld op was. Het kabinet maakte later bekend dat er nog eens 250 miljoen euro werd uitgetrokken zodat alle ongeveer 53.000 inwoners een subsidie aan kunnen vragen.