Visarend gespot in De Onlanden

nieuws
Foto: nigel - Flickr: IMG_2647-003, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7934791

Het aantal visarenden dat in Nederland gespot wordt neemt door de jaren heen langzaam toe. Op Goede Vrijdag werd de roofvogel gezien in De Onlanden.

Op Twitter plaatste Geert twee foto’s van de visarend. De foto’s zijn gemaakt bij het Langmameer en de Matslootpolder. Op één van de twee foto’s is te zien dat het beest net een karper heeft gescoord. In Nederland wordt de visarend vooral gezien in april en september wanneer de roofvogel onderweg is als doortrekker. Aanvankelijk stond de soort in ons land niet te boek als broedvogel. Zes jaar geleden werd er echter door een paartje gebroed in De Biesbosch.

De visarend is een vrij kleine arend die graag boven water stilstaand ‘bidt’ en dan met uitgestoken klauwen op een vis duikt. Hij is relatief sterk gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. Tot in de jaren vijftig was de visarend nagenoeg uit Europa verdwenen door vervolging. In de jaren zestig en zeventig had de vogel te lijden van een insecticide. Nadat er een verbod kwam op dit middel nemen de aantallen weer toe. Het is onbekend of de visarend in De Onlanden op doorreis is, of dat het dier de komende maanden in het gebied wil vertoeven.

Deel dit artikel: