Nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie van start

nieuws
Drie medewerkers van het Universitair Centrum Psychiatrie zetten hun handtekening op de eerste paal voor het nieuwe gebouw - Foto via UMCG

Het UMCG is deze week officieel begonnen met de bouw van een nieuw Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) aan de oostzijde van het UMCG-terrein. Het nieuwe gebouw gaat het huidige gebouw uit de jaren zestig vervangen.

Afgelopen dinsdag werd de eerste paal voor het nieuwe psychiatrie-centrum geslagen door drie medewerkers van het UCP.

Het circa 15.500 m2 grote complex wordt een zelfstandig, losstaand gebouw, dat met een luchtbrug verbonden is met het centraal medisch complex van het UMCG. Architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten maakten een ontwerp, waarbij de oriëntatie op de zon centraal staat. Alle patiëntenkamers liggen dan ook op het oosten om de ochtendzon binnen te laten. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk.

Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven, vertelt regieverpleegkundigen Onno Kors: “Het nieuwe gebouw geeft patiënten een fijne plek om te verblijven; veel licht, groen en rust. Maar het laat ook zien dat het taboe op psychiatrie doorbroken wordt. Psychiatrie hoeft niet verstopt te worden. In het nieuwe gebouw zitten we dichterbij elkaar. Zo kunnen we meer tijd doorbrengen met de patiënt en makkelijker schakelen met collega’s. We zijn heel blij en trots op deze ontwikkeling.”

De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2023 gereed is.