Marc studeert vijf jaar in Groningen en viert dat met groot lustrumfeest in Stadspark

Het klinkt als een ongeloofwaardig verhaal en toch is het waar. Student Marc de Groot studeert vijf jaar in Groningen en viert komende donderdag een groot lustrumfeest in het Stadspark.

Hoi Marc! Hoe is dit idee ontstaan?
“Het idee is vorig jaar zomer ontstaan. Ik ben op 12 juli jarig. Een vriendin gaf mij toen een das met daarop mijn eigen gezicht. Maar ja, ik dacht wanneer ga ik zo’n das nu dragen? En toen bedacht ik mij, hè ik studeer vijf jaar in Groningen. Kan ik niet een lustrumfeest gaan organiseren. Ik heb dat aan wat vrienden verteld. En zo is het balletje gaan rollen. Eerst was het de bedoeling om een huisfeestje te organiseren, maar omdat steeds meer mensen er lucht van kregen staan we overmorgen op de Drafbaan in het Stadspark.”

Maar het organiseren van een groot feest. Heb je daar ervaring mee?
“Nou, ik heb twee Bestuursjaren gedaan waardoor ik wel heb geleerd wat organiseren is. Maar een groot festival uit de grond stampen, dat is natuurlijk wel andere koek. Uiteindelijk heb ik het ook niet alleen gedaan. In totaal hebben er achttien mensen, in meer of mindere mate, geholpen waarbij iedereen zijn eigen functie had. Zo hebben we bijvoorbeeld een Marcetingcommissie. Ja, dat schrijven we met een ‘c’ omdat mijn naam ook met een ‘c’ is, heel flauw. Maar er is ook een raad van advies en een DJ-commissie.”

Komende donderdag is het feest. Hoe gaat het er uit zien?
“Het is de indoorlocatie van de Drafbaan. Je hebt daar een tribune staan dat tegelijkertijd ook een evenementenlocatie is. Het wordt de glazen zaal genoemd. Daar is ruimte voor vijfhonderd mensen. Op dit moment hebben we 425 tickets verkocht. De deuren gaan donderdag open om 21.00 uur en het feest zal tot 05.00 uur duren. We hebben diverse dj’s en bands waaronder AMK, ABE en dj QMIT.”

Je vertelt 425 tickets verkocht … heb je zoveel vrienden?
“Haha. Nou, de meeste mensen ken ik. Maar de opzet van dit feest is dat ook vrienden van vrienden welkom zijn. En de laatste dagen gaat het hard qua kaartverkoop. Vorige week dacht ik dat we rond de 375 zouden eindigen, maar inmiddels zitten we al op 425. Ik verwacht dat we op 475 bezoekers gaan zitten. En dat is prima. De capaciteit is vijfhonderd, maar dan is het ook echt helemaal vol.”

Een lustrumfeest, een Marcetingcommissie, en ook merchandise hè?
“Ja, haha. Er zijn truien, hoodies, condooms en aanstekers. Op alle merchandise is het logo te zien dat bij dit lustrumfeest hoort, en ontworpen is door een vriendin. Inmiddels hebben we hier 780 euro mee opgehaald. Dit geld is in de organisatie gestoken. Kijk, de bedoeling is dat we geen winst maken. Dus wat er in komt, dat wordt ook uitgegeven. De verwachting is dat we wel wat geld over gaan houden, maar dat willen we gebruiken voor een actieve ledendag. Er zijn veel mensen geweest die ons geholpen hebben bij de organisatie. Om hen te bedanken willen we een leuke dag organiseren.”

Een lustrumfeest voor iemand die vijf jaar in Stad studeert. Dat het zo uit de hand zou lopen, had je dat verwacht?
“Nee. En het begon als grap hè? Maar ik denk dat er ook iets anders speelt. Als ik puur naar mezelf kijk, sinds de lockdowns ben ik niet meer op een feest geweest met meer dan vierhonderd man. Ik wil niet zielig doen, maar ik weet wel zeker dat veel studenten twee zware jaren hebben gehad. Dat er nu weer feest gevierd kan worden, dat jongeren elkaar weer kunnen ontmoeten, dat spreekt aan.”

Ik dank je vriendelijk voor dit gesprek!
“Graag gedaan, maar kom je donderdag zelf ook langs?”

Beschouw je iemand zo snel als kennis/vriend?
“Haha. Het is een laagdrempelig feest hè. Maar mensen die langs willen komen, er zijn nog kaartjes te koop op deze website.”