Aantal publieke laadpunten voor elektrische auto’s in Groningen neemt toe

nieuws
Foto: Wikimedia Commons

Het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto’s in de gemeente Groningen is vorig jaar met vijftien procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van Independer, op basis van data van de RDW en de RVO.

Op 1 januari waren er 845 laadpunten voor elektrische auto’s in de gemeente. Daarmee staat Groningen op plek twee qua laadpaal-dichtheid in de provincie. Alleen in Westerkwartier zijn, per hoofd van de bevolking, meer laadpalen voor elektrische auto’s (4,1 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens).

In de provincie als geheel werden vorig jaar de meeste nieuwe laadpunten geplaatst in Oldambt. In deze gemeente nam het aantal openbare laadpunten toe van 6 naar 26: een stijging van 333%. Ook in Eemsdelta (+133%) en Westerkwartier (+77%) was een sterke toename te zien.

Volgens Independer loopt Groningen daarmee nog niet in de pas met het aantal elektrische auto’s op de weg. Zo was er begin 2022 gemiddeld één laadpunt per 4,7 elektrische auto’s, terwijl zo’n punt een jaar eerder nog gedeeld werd door 4,6 auto’s. In 2019 ging het nog om 2,2 elektrische auto’s per openbaar laadpunt.