Veel lasercontroles langs A7 ongeldig verklaard; overtredingen geseponeerd (update)

nieuws
foto: Funkblast

De politie Noord-Nederland heeft tussen oktober en februari tientallen rijbewijzen onterecht ingevorderd op de zuidelijke ringweg. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord.

Het Openbaar Ministerie heeft tientallen lasercontroles ongeldig verklaard omdat die niet volgens de richtlijnen zijn uitgevoerd. Veel bestuurders kregen tijdens een lasercontrole bij Hoogkerk een bon omdat ze te snel zouden rijden langs de werkzaamheden aan de ringweg. Ruim 90 bestuurders reden meer dan 50 kilometer te snel en moesten direct hun rijbewijs inleveren.

Volgens het OM is er in veen gevallen gecontroleerd op een plek waar dat volgens de eigen richtlijnen van de politie niet mag. Het gaat dan onder meer om een gebied voor en na een snelheidsbord. In dat gebied hebben bestuurders de gelegenheid om zich aan te passen aan de nieuwe snelheid, bijvoorbeeld om af te remmen.

De politie stelde in eerste instantie dat er sprake was van een administratieve fout. Later bood ze haar excuses aan. Diverse overtredingen zijn inmiddels geseponeerd en een aantal bestuurders heeft het rijbewijs teruggekregen. Andere worden opnieuw door het OM beoordeeld.

Meerdere bestuurders zijn niet van plan het er bij te laten zitten. Ze eisen schadevergoedingen van de politie Noord-Nederland, met claims die in de duizenden euro’s zullen lopen.