Sodm: ‘Betrek bewoners bij keuze over winning uit het Groningenveld’

nieuws
Foto: 350 via Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

De Rijksoverheid moet samen met de regio beslissen op welke manier er tot 2023 of 2024 aardgas gewonnen wordt uit het Groningenveld. Dat schrijft Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, dinsdagochtend aan staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw.

Vijlbrief heeft nu twee plannen voorliggen om de gaswinning terug te brengen. Bij het ene plan is de gaswinning dit gasjaar hoger (4,6 miljard kubieke meter), bij het tweede plan gaat de gaswinning een jaar langer door. Volgens het SodM liggen de twee plannen qua veiligheidsrisico’s zo dicht bij elkaar, dat de toezichthouder adviseert samen met de regio te beslissen met welk plan de inwoners van Groningen het beste gediend zijn.

“Mensen in het aardbevingsgebied leven in onzekerheid”, stelt Kockelkoren. “Daarom adviseer ik de staatssecretaris om de bewoners een stem te geven in het te kiezen scenario. Zo kan rekening worden gehouden met wat in de ogen van getroffen bewoners het meest doorwerkt naar de ervaren onzekerheid en de veiligheid.”

Onzekerheid door Oekraïne

De onzekerheden over de gaswinning zijn door de oorlog in Oekraïne flink toegenomen, beaamt de toezichthouder: “Het is onduidelijk welke gevolgen de oorlog in Oekraïne zal hebben op de levering van Russisch gas aan Nederland. Als in geval van een gascrisis niet aan de leveringszekerheid kan worden voldaan, kan dat in het uiterste geval leiden tot veiligheidsrisico’s in Nederland.”

Eerder gaf het kabinet al aan dat de inzet van het Groningenveld in zo’n geval het ‘aller-, allerlaatste redmiddel’ is. Het SodM adviseert het kabinet om dit standpunt te concretiseren, zodat een deel van de onzekerheid kan worden weggenomen.