Raadsfracties willen autoloze zondag snel terug in Groningen

De gemeente Groningen moet het initiatief nemen richting het Rijk en andere Nederlandse steden om weer een autoloze zondag in te voeren. Die oproep doen de raadsfracties van de ChristenUnie, GroenLinks, de PvdA en de PvdD woensdag aan het gemeentebestuur.

De vraag van de raadsfracties volgt op een oproep van het Internationaal Energieagentschap. Die stelde eind vorige week (naast negen andere maatregelen) voor om weer een autoloze zondag in te voeren in grote steden. Daarmee wil het IEA de afhankelijkheid van Russische olie en aardgas beperken.

Groningen moet voortouw nemen

De fracties willen nu dat het college het initiatief neemt richting het Rijk en andere grote steden om te bezien of er in Groningen een autoloze zondag kan worden ingevoerd.

Ook willen de partijen dat het gemeentebestuur zich op andere manieren inzet voor autoloze zondagen en andere ‘snelle voorstellen’, om tegemoet te komen de plannen van het IEA. Het IEA denkt daarbij onder meer aan het verlagen van de maximumsnelheden op wegen, lagere prijzen voor het openbaar vervoer, meer thuiswerken en meer inzet op deelvervoer.