Omwonenden Luchthaven Eelde in gelijk gesteld, maar nog geen einde aan herrie lesvluchten

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

De Raad van State heeft woensdagochtend de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, VOLE, in het gelijk gesteld. Desondanks komt er voorlopig geen einde aan de overlast die men ervaart van lesvliegtuigjes.

VOLE was in januari naar de Raad van State gestapt. “Veel omwonenden ergeren zich groen en geel aan de herrie van kleine vliegtuigen van de Vliegschool die op de luchthaven is gevestigd”, aldus de actiegroep. Sinds 2020 is de overlast sterk toegenomen omdat veel lesvluchten toen verplaatst werden van Lelystad Airport naar Eelde. Dat was mogelijk omdat sinds dat jaar de geluidsruimte voor de luchthaven, de hoeveelheid geluid die vluchten mogen produceren, niet meer opgesplitst is tussen grote en kleine vliegtuigen. VOLE gaf aan dat er zo snel mogelijk een nieuw luchtvaartbesluit moet komen. Dat had er in 2014 al moeten liggen, maar een nieuw besluit werd steeds vooruit geschoven.

De Raad van State oordeelde woensdagochtend dat een direct einde aan de overlast van lesvliegtuigen er niet komt. Wel moet er een nieuw luchthavenbesluit komen, maar deze is pas verplicht vanaf 31 december 2024. De Raad van State stelt dat de overlast niet ernstig genoeg is, maar de omwonenden hebben echter wel het gelijk aan hun zijde. Toch krijgt het kabinet de tijd om het luchthavenbesluit rond te krijgen.

Deel dit artikel: