Maandag en dinsdag metaalstaking in provincie Groningen

nieuws
Foto: dlritter from FreeImages

Werknemers in de metaal en techniek voeren op diverse plekken in het land hun acties op, uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao. Deze week in Zuid-Holland en Limburg, volgende week maandag en dinsdag in de provincie Groningen.

‘We gaan de druk op werkgevers opvoeren met een staking van 48 uur. Ze zullen toch wel een keer gaan begrijpen dat we doorgaan met actievoeren tot er een nieuwe cao is,’ zegt Anthony Williams, regionaal actieleider van CNV Vakmensen.

De 320 duizend werknemers zitten al sinds 1 oktober zonder nieuwe cao. De onderhandelingen met de werkgevers zijn vorig najaar gestrand, onder meer op een veel te laag loonbod van gemiddeld 1,4%. Dat is ver beneden de inflatie en zou betekenen dat werknemers er in koopkracht op achteruit gaan.

De vakbond eist onder meer 3 procent loosverhoging voor alle werknemers, een regeling voor oudere werknemers om eerder kunnen stoppen met werken, uitbreiding van het verlofsparen, een bedrag voor vakorganisaties om instroom van werknemers buiten de sector te stimuleren, betaald ouderschapsverlof en thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag.