Kabinet moet helpen Groningen Airport Eelde economisch rendabel te maken

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

De regering moet een onderzoek gaan starten naar hoe Groningen Airport Eelde economisch rendabel gemaakt kan worden. Daartoe werd dinsdagmiddag een motie aangenomen in de Tweede Kamer.

De motie voor hulp aan de noordelijke luchthaven, die werd ingediend door Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD), Harry van der Molen (CDA) en Dion Graus (PVV), kreeg vooral bijval uit rechtse hoek. Alleen de linkse partijen PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen.

Met het aannemen van de motie moet de regering, samen met Noord-Nederland, gaan onderzoeken hoe
Groningen Airport Eelde economisch rendabel kan worden gemaakt. Daarmee moet ook duidelijk worden hoe de
continuïteit van de luchthaven kan worden gewaarborgd. De indieners willen ook graag dat Schiphol meewerkt aan het onderzoek.

De motie volgt op een petitie die de luchthaven en het UMCG begin deze maand aanboden aan de Tweede Kamer. Meerdere overheden hebben hun aandelen in de luchthaven inmiddels van de hand gedaan en ook de huidige overheden die nog aandelen hebben in het vliegveld twijfelen of ze deze moeten houden. De rol van Schiphol in het onderzoek zou neer kunnen komen op een overname van de overheidsaandelen door de luchthaven.